Mi az oka, ha a mostani széderen osztrigás tálból ettünk?

2020. Április 17. / 09:46


Mi az oka, ha a mostani széderen osztrigás tálból ettünk?

Kiment a pészachi ünnep, s ha valakinek szöget ütött volna a fejébe, hogy az online közvetítéseken vajon miért láthatott osztrigás tálra feltűnően hasonlító ünnepi tálat az asztalon, az megnyugodhat: a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárban tudják a választ. A megoldás nem egyszerű, viszont egészen káprázatos, és csak Karlsbadig kellett miatta elmenni.


Habár múzeumunk ideiglenesen zárva tart, a munkatársai gőzerővel dolgoznak rajta, hogy legalább az interneten révén meglátogathassuk őket. Toronyi Zsuzsa, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója a Facebook-oldalán osztott meg egy, az intézmény dolgozói által készült videót arról, hogy miképpen kerülhet osztrigás tálhoz hasonló szédertál az ünnepi asztalunkra, s vajon miért díszeleg a közepén ez a felirat: Karlsbad.

A felvétel igen érdekes, s habár a titkot nem áruljuk el (kiderül a videóból), annyit előre közlünk: az emberi leleményesség határtalan, így nincs mit rajta csodálkozni, hogy habár az osztriga nem kóser, s számunkra a fogyasztása szigorúan tiltott, valamiképpen mégis kapcsolatba került a felszolgálására használt tállal a közép-kelet-európai ortodox zsidóság. 

„A karlsbadi szédertálak eredete igazán meglepő: közép-európai interkulturális kapcsolatok eredménye, melyben vannak nagyvilági urak, nem kóser ételek és rafinált szuvenírárusok is. Köszönettel a családi szédertálakért: Edina Schon, Judit Blastik, Erényi Eisler Szász Ágnes." 


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek