Címkék

Rumbach zsinagóga

Kultúra / 2023. Január 01. / 17:30

Umcacca a Rumbach-ban: „Te jó ég, a gyerek keringőzni ment!"

A Bősze Ádám vezetésével megrendezett Umcacca című zenés-műsoros est előtt ezt ígértük: ennél „keringősebb keringős” program év végén nem lesz Pesten. És igazunk lett, a Rumbach-ban megkaptunk mindent, amit vártunk: azaz zenét, táncot, humort, s természetesen sok-sok meglepő információt a híres bécsi újévi koncertekről. Még azt is, hogy őfelsége, Strauss, a keringőkirály egy budai zsidó leszármazottja volt. Hát ki másé…

Kultúra / 2022. December 06. / 17:29

Ennél keringősebb keringős est nincs: jön az UMCACCA a Rumbach-ban!

Az a jó hírünk, hogy ezúttal nem kell a bécsi újévi koncertre utazniuk, mert ha keringős estre vágynak, akkor jöjjenek a Rumbach-ba Bősze Ádám UMCACCA című estjére december 28-án, szerdán este 7 órakor. Jegyár: 4900 forint, amihez persze ajándék is jár.

Mazsihisz hírek / 2022. December 05. / 15:52

Elfeledett szomszédaink – Zsidó családok Pápán: Könyvbemutató a Rumbach-ban

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a 2020-ban elhunyt Gyekiczki András-Rajk László: Elfeledett szomszédaink - Zsidó családok Pápán című könyvének beszélgetéssel egybekötött bemutatójára 2022. december 11-én, vasárnap délután 5 órakor a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógába.

Kultúra / 2022. November 28. / 16:04

Különleges Mahler-est a Rumbach-ban

Csodálatos koncertet adott a Metrum Ensemble zenekar Erzsébetváros önkormányzata, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Gozsdu Udvar támogatásával a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. A fennállásának 10. évfordulóját ünneplő zenekar Gustav Mahler: Dal a Földről című művét adta elő nagy sikerrel.

Kultúra / 2022. November 18. / 14:13

A Budapesti Fesztiválzenekar fantasztikusan szólt a Rumbach-ban

Ezen a héten kezdődött a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában az a koncertsorozat, amely a Budapesti Fesztiválzenekar vezetője, Fischer Iván karmester kezdeményezésére újjáalakuló OMIKE (Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület) programjait nyitja meg. Szerdán volt az első koncert, a második november 19-én, a harmadik pedig november 20-án lesz.

Kultúra / 2022. November 14. / 14:16

Őszi hangulatban: komolyzenétől lesz hangos a Rumbach novemberben

Az impozáns és fantasztikus akusztikájú Rumbach zsinagógába invitáljuk Önöket, ahol számos magas színvonalú és különleges komolyzenei produkció kerül megrendezésre novemberben. A patinás falak között felcsendülnek majd Mozart, Mahler, Bach, Britten, Dvořák, Schubert művei, hallhatunk majd klezmer muzsikát egy magyarországi bemutatót és irodalomból sem lesz hiányunk.

Kultúra / 2022. November 10. / 19:30

Dal a Földről: ünnepi hangverseny egy Mahler-remekművel a Rumbach-ban

Dal a Földről: ünnepi hangverseny egy Mahler-remekművel az idén tíz éve alakult Metrum Ensemble előadásában, a Rumbach utcai zsinagógában 2022. november 24-én, csütörtök este 7 órától. Szólisták: Balczó Péter (tenor), Kéringer László (bariton), vezényel: Rozmán Lajos művészeti vezető.

Közélet / 2022. November 08. / 15:19

Az USA különmegbízottja a Rumbach-ban: „Küzdenünk kell az antiszemitizmus ellen”

Az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériumának Holokauszt Ügyekkel Foglalkozó különmegbízottja, Ellen Germain volt a főszónoka annak a rendezvénynek, amely a Zsidó Világkongresszus, a Mazsihisz, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az USA budapesti nagykövetsége szervezésében zajlott tegnap este a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. Felszólalt Heisler András, a Mazsihisz elnöke is, akinek a beszédét cikkünk végén teljes terjedelmében közöljük.

Zsidó világ / 2022. November 08. / 13:39

„Spirituális és szakmai értelemben a rendezvény felemelő volt”

– A brit és amerikai vagy kanadai kántorok a mi régiónkra, Magyarországra és Kelet-Európára úgy tekintenek, mint az askenáz zsidó liturgia forrásvidékére, ahová mindig jó visszatérni – derül ki alábbi összeállításunkból, amelyet a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában az elmúlt napokban lezajlott nemzetközi kántortalálkozó résztvevőivel készítettünk.

Zsidó világ / 2022. November 07. / 14:01

Ilyen az, amikor a kántorművészet a hívő ember érzelmeivel találkozik

Nagyszabású gálakoncerttel ért véget tegnap az a nemzetközi kántortalálkozó, amelyre Ausztráliától kezdve Anglián és Kanadán át szerte a nagyvilágból összegyűltek a zsidó liturgia elhivatott énekesei a budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. A kántorok műhelyfoglalkozásokon, közösségi együttléteken és természetesen koncerteken ismerkedtek egymással, s cseréltek eszmét hivatásuk szakmai rejtelmeiről és mesterfogásairól.

Zsidó világ / 2022. November 06. / 15:46

Bekukkantottunk a gyakoroló zsidó kántorokhoz sábesz után

Tegnap, miután kiment a sábesz, elmentünk a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógába, hogy megnézzük: a most zajló nemzetközi kántortalálkozón milyen is egy „workshop” (amit helyesebb volna magyarul műhelyfoglalkozásnak hívni). Annyira jó volt, hogy legszívesebben mi is dalra fakadtunk volna, szerencsére nem tettük, inkább azt csodáltuk: még a kisebb, nem koncertekre tervezett irodahelyiségekben is milyen gyönyörűen zeng az emberi hang, ha az Örökkévalót dicséri.

Zsidó világ / 2022. November 03. / 12:54

„A jó zsidó kántor önmutogatás nélküli, igazi művész"

– Egy kedves barátom szerint a kántorművészet nem más, mint az alázat művészete. Az előimádkozó a közösség küldötteként segít közvetíteni könyörgéseinket az Örökkévaló felé – mondta köszöntő beszédében Heisler András, a Mazsihisz elnöke a Rumbach-ban tegnap megkezdődött 14. Nemzetközi Kántor Konferencia megnyitóján. Az esemény egyúttal tisztegés volt annak évfordulójára, hogy 150 éve az akkori nagyünnepeken vette birtokba a közösség.