Címkék

Rumbach zsinagóga

Kultúra / 2023. Szeptember 29. / 11:53

Ünnepeljük az idősek világnapját egy felejthetetlen élménnyel!

Szeretettel meghívjuk az időseket és nyugdíjasokat október 3-án, kedden este 7 órakor a Rumbach utcai zsinagógában tartandó különleges koncertünkre. Szeretetünk és tiszteletünk jeléül egy egyszeri, különleges ajánlatot kínálunk.

Élet + forma / 2023. Szeptember 21. / 16:40

Club Sababa – Kóser játszma 18-35 éves fiataloknak a Rumbach-ban

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) Ifjúsági Osztálya, a Club Sababa interaktív csapatjátékra hívja a fiatalokat 2023. október 12-én, csütörtökön este 7 órától a Rumbach utcai zsinagógába (Budapest VII. kerület, Rumbach Sebestyén utca 11-13.).

Kultúra / 2023. Szeptember 21. / 09:14

Budapesten hagytam a szívem – népszerű slágerek csendülnek fel a Rumbachban

Kálmán Imre, Ábrahám Pál, Brodszky Miklós, Rózsa Miklós, Seress Rezső, Erdélyi Miklós szerzeményeit hallgathatja a közönség I have lost my heart in Budapest címmel, a 150 éves Rumbach utcai zsinagógában szeptember 26-án, kedden 19 órától.

Mazsihisz hírek / 2023. Szeptember 20. / 14:12

Családi bárheszsütéssel zárta az évet a Rumbi Tanház

Különleges családi programmal zárta a 5783-as évet a Rumbi Tanház: a gyerekek a felnőttek segítségével hálá águlát (kerek bárheszt) sütöttek, amely a zsidó újév, a Ros Hásáná hagyományos kalácsa. A rendezvényen Radnóti Zoltán főrabbi, a budapesti rabbiság igazgatója adott tanítást a bárheszről és annak hagyományáról a zsidó életben.

Oktatás / 2023. Szeptember 14. / 15:16

Entartete Kunst, azaz az „Elfajzott művészet” – háromnapos konferencia a Rumbachban

Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara háromnapos konferenciát szervez 2023. szeptember 19. és 21. között a Rumbach zsinagógában. A konferencia az Entartete Kunst, azaz az „Elfajzott művészet” koncepciója köré épül.

Mazsihisz hírek / 2022. Augusztus 15. / 09:45

Rumbach: Turistalátványosság lesz a világon egyedülálló bima mozgása

A budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga Tóraolvasó emelvénye (bima) a másfél tonnás súlya ellenére egyetlen gombnyomással elsüllyeszthető és újra felemelhető, ami igazi világritkaság. Ezt felismerve ettől a héttől kezdve a zsinagóga látogatói minden héten kétszer szemtanúi lehetnek a bima süllyesztésének és felemelésének. Hegedűs Noémit, a Rumbach fejlesztési- és marketing vezetőjét kérdeztük az attrakcióról.

Oktatás / 2022. Július 26. / 18:00

Rumbach Tanház – Tóra, dallamok, közös tanulás

Tanuljunk szavakat, nyelvtant, dallamokat! Szeretettel várunk vasárnap reggelenként a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. Pontos cím: Budapest VII. kerület, Rumbach Sebestyén utca 11-13.

Kultúra / 2022. Július 04. / 19:18

Három kórus a Rumbach-ban: They Are the Champions…

Telt ház előtt lépett fel három ország – Csehország, Izrael és Magyarország – egy-egy ifjúsági kórusa a budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában, ahol a fiatal énekesek hatalmas sikert arattak. A koncert még nekem is tetszett, amit csak azért említek meg, mert engem a kóruszenével a világból ki lehet kergetni. De itt úgy szólt a We Are the Champions feldolgozása, hogy libabőrös lettem tőle…

Kultúra / 2022. Július 01. / 19:20

Zsidó Kulturális Fesztivál: Életörömre hangolunk: a Rumbach-ban is!

Mivel megkezdődött a jegyvásárlás az idei Zsidó Kulturális Fesztivál Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában tartandó programjaira is, az alábbi összefoglalóban rövid áttekintést adunk arról, hogy mi vár a kedves közönségünkre a gyönyörűen felújított zsinagógában. Annyit előre elárulunk: itt is életörömre hangolunk!

Mazsihisz hírek / 2022. Június 07. / 18:05

Vendégül láttuk a Fradi által megsegített ukrajnai ifi focistákat

A Ferencvárosi Torna Club (FTC) március óta segíti a háború miatt hazájukból elmenekült ukrajnai focista gyerekeket, akiknek a Fradi korosztályos edzői tartanak edzéseket hetente négyszer. A fiatal sportolók pihenésképpen kulturális és szabadidős programokon is részt vesznek, így az FTC a Mazsihisszel közösen szervezett számukra látogatást ma a Rumbach-ban és a Dohány utcai zsinagógában.

Kultúra / 2022. Február 03. / 12:35

Lenyűgöző szépség kékben, vörösben és aranyban: íme, a Rumbach!

Több évtizedes hányattatás után tavaly június óta újra eredeti fényében és pompájában ragyog a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga, amelyet olyan lélegzetelállító szépségben sikerült helyreállítani, mintha vadonatúj volna. Holott ez az épület már 150 éves: nem sokkal a kiegyezés után, 1870-1872 között épült.

Mazsihisz hírek / 2022. Január 20. / 14:40

Herling Zsuzsa festő-restaurátor: „A Rumbach a szívem csücske”

Diplomás festő-restaurátor művészként sok épületen dolgoztam már, főleg festést, aranyozást, díszítő festést végeztem, s habár 35 éve vagyok a szakmában, nekem a Rumbach az egyik büszkeségem, a szívem csücske.