Gyász: Elhunyt Siklósi Vilmos, a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség elnöke

2020. November 01. / 11:19


Gyász: Elhunyt Siklósi Vilmos, a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség elnöke

Hetvenhárom éves korában elhunyt Siklósi Vilmos, a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség elnöke, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vezetőségnek tagja, a Béke-Shalom Baráti Társaság helyi szervezetének ügyvezető elnöke. Megannyi kulturális esemény, illetve a Hevesi Sándor Színház egyik fő támogatója.

Nevéhez kötődik többek között a helyi zsidó közösség újjászervezése: 1995-ben, 31 fő részvételével alakították meg a hitközséget.

A szervezet számos kulturális és közéleti esemény megálmodója, szervezője volt az elmúlt évtizedekben. Céljuk többek között a zsidó hagyományok és kortárs zsidó/izraeli kultúra megismertetése. Ennek érdekében – saját ünnepeiken túl – kiállításokat, filmheteket, koncerteket és könyvbemutatókat is rendszeresen szerveztek a nagyközönség számára.

2003-ban pedig a hitközség a Remény Közalapítvánnyal közösen létrehozta a Másokért-díjat, melyet minden évben olyan személyeknek adományoznak, akik sokat tesznek az emberi kapcsolatok ápolásáért, mások tiszteletéért.  Siklósi Vilmos temetéséről később intézkednek.

Emlékéből fakadjon áldás!

Az ősi tanítás szerint „Azt, akit az Örökkévaló szeret és tisztel az égben, azt az emberek is szeretik és tisztelik a földön." Siklósi Vilmos, ilyen ember volt. Évtizedek óta vezette a Zalaegerszegi Hitközséget. Szívvel és lélekkel hozta, hozatta rendbe Zala megye zsidó temetőit. A Mazsihisz vezetőségének tagja volt, társunk. Bölcs, megfontolt, őszinte szavaira mindig oda kellett figyelni. Hiányát mindannyian érezni fogjuk.

Elvesztettük a társat, egy barátot, egy igazi jidet. Néhány napja a Vezetőségi ülésünkön Markovics főrabbi tanítása és imája még Ő érte szólt, s akkor valamennyien hittük, hogy felgyógyul, hogy újból köztünk lesz. Vili, kérünk téged, legyél tolmácsunk a Mindenható előtt. Mond el neki, hogy mit érzünk és gondolunk, hogy mit tettünk és teszünk, immár nélküled, de lelkünkben és szívünkben veled.

Heisler András
Mazsihisz elnök

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Rumbach-avatás: Legyünk együtt a Tóra díszmenetén!
Izrael
Izrael: Élünk, ne izguljatok!
2021. Május 12. / 11:32

Izrael: Élünk, ne izguljatok!

Kommentek