Dokumentumfilmen két holokauszt-túlélő találkozása 80 év után

2024. Április 11. / 12:28


Dokumentumfilmen két holokauszt-túlélő találkozása 80 év után

Jack és Sam – ez a címe annak a dokumentumfilmnek, amely két, az Egyesült Államokban új hazára talált holokauszt-túlélő, Sam Ron és Jack Waksal meghökkentő esetét meséli el. Jack és Sam (akiknek akkor még lengyel nevük volt) utoljára egy náci haláltáborban látták egymást, majd 80 évvel később egy floridai holokauszt-megemlékezésen találkoztak újra.

Sam Ron holokauszt-túlélő a saját tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal 2022-ben egy floridai megemlékezésen, amelyen megemlítette, hogy az eredeti neve Smuel Rakowski, s hogy a Pionki nevű lágerben raboskodott. Ekkor felélénkült az esemény egy másik vendége, Jack Waksal, akit ugyancsak Pionkiba deportáltak. Jack később ezt mesélte: 

– Azonnal ráismertem. Nem hittem volna, hogy találkozom valakivel abból a légerből. Egy másik túlélővel! 

Miután Sam lejött a színpadról, egykori fogolytársa odament hozzá, megölelte és a testvérének nevezte. Jordan Matthew Horowitz rendező Jack és Sam címmel forgatott dokumentumfilmet erről a szívmelengető barátságról, amely ott folytatósott, ahol nyolc évtizeddel korábban abbamaradt.

A táborban egymással nagyon jó barátságba került Jack és Sam utoljára akkor látták egymást, amikor a lágerben elterjedt az a hír, hogy a tábot kiűrítik és mindenkit Auschwitzba deportálnak, ami biztos halált jelent. Jack úgy döntött, hogy megszökik egy közeli erdőbe, Sam azonban nem mert elmenekülni. Jack mintegy tucatnyi fogollyal meg is szökött, s habár ő maga megmenekült, a vele lévő testvérét a szökött foglyok nyomába eredt őrök lelőtték. Sam a táborban maradt még mintegy egy évig, és 1945 tavaszán szabadult fel.

Forrás: Aish.com

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Jöjj el, szabadság, te szülj nekem rendet: az idei Peszáhra
Megemlékezések
Grósz Andor: Eljöttem siratni negyvenöt rokonomat
Zsidó világ
Újabb magyarázatok a sávuoti tejes ételekre