A Hobbit színészét egy holokauszt-filmben láthatjuk majd

2024. Szeptember 19. / 13:19


A Hobbit színészét egy holokauszt-filmben láthatjuk majd

Richard Armitage , a „Hobbit” színésze a „The Boy in the Woods” című filmben játszik, amely egy gyermek igaz története alapján készült, aki túlélte a holokausztot.

Richard Armitage brit színész Thorin Oakenshield karakterét formálta meg Peter Jackson „A hobbit” című trilógiájában. Az 53 éves színész most a „The Boy in the Woods” című filmben egy valódi hőst alakít: Jasko Rudnicki lengyel földművest és embermentőt, aki a második világháború alatt segített elrejteni egy zsidó fiút a nácik elől.

A játékfilm Maxwell Smart holokauszt-túlélő azonos című memoárja alapján készült, aki 17 évesen menekültként érkezett Kanadába, és festőként dolgozott.

A nácik által megszállt Lengyelországban felnövő Smart, aki Oziac Fromm néven született, 1943 tavaszán 12 évesen megszökött a Buczacz gettóból, amikor azt a nácik éppen felszámolták. Smart a nagynénje házába menekült, akit Smart elmondása szerint addig megkíméltek, mert a nácik által kedvelt csokoládégyár tulajdonosa volt. Elintézte, hogy Smart Rudnicki, a földművesnél lakjon, akinek fizetett, hogy elrejtse őt.

Amikor Smart jelenléte túl veszélyesnek bizonyult Rudnicki és családja számára, Rudnicki megtanította a fiút néhány túlélési készségre, és több mint egy évre elküldte egy erdőbe rejtőzni. Ott összebarátkozott egy másik rejtőzködővel, egy vele egykorú Janek nevű fiúval.

Maxwell-on-set-with-boys-2048x1138.jpegBalról-jobbra: David Kohlsmith, Maxwell Smart és Jett Klyne a forgatáson. Kohlsmith és Klyne játsszák Janeket és a fiatal Maxot, két fiút, akik a holokauszt idején egy lengyelországi erdőben bujkálva találkoznak a „The Boy in the Woods” című filmben. (Photon Films)

Míg Smart túlélte, Janek nem. 1944 telén a két fiú egy látszólag magára hagyott csecsemő sírását hallotta az erdőben; Janek átkelt egy jeges folyón, hogy összeszedje a gyermeket. A kisfiú megbetegedett, és néhány nappal később meghalt. Hihetetlen, de Smartnak sikerült megmentenie a csecsemő életét, és végül újra összehozta a szintén az erdőben rejtőzködő családtagjaival.

70 évbe telt, mire Smart megosztotta a történetét.

– Nem mintha nem akartam volna beszélni róla, de nem volt túl népszerű menekültnek és holokauszttúlélőnek lenni – mondta Smart a New York Jewish Weeknek egy Zoom interjúban montreali otthonából, felesége, Tina mellett ülve. – A valóságban senkit sem érdekelt.

–  Most mindenki felébredt, mert az antiszemitizmus virágzik, és az emberek tudni akarják, mi történt – folytatta. – Így hát megnyíltam.

A rendező, Rebecca Snow elmondta, hogy ez a történet nem a táborokról szól, nem a szekrényekben vagy titkos szobákban való bujkálásról:

– Igazából két fiúról szól ebben a hihetetlen környezetben, amely egyszerre nagyon veszélyes, de egyben menedéket is jelent.

NIKON-CORPORATION-NIKON-Z-6-6064x4040_000034-2048x1138.jpegRebecca Snow és Maxwell Smart karöltve a „The Boy in the Woods” forgatásán. (Photon Films)

Ami Smartot illeti, elmondta, hogy az egyik kedvenc szempontja a filmben, hogy gyerekeknek is le lehet vetíteni.

– [Snow] egy olyan filmet készített a holokausztról, amely olyan erős, és amelyet gyerekeknek is le lehet vetíteni – mondta. – Fogta a borzalmat, a gyilkosságokat, a hihetetlen eseményeket, és egy lágy, szép, ugyanakkor borzalmas történetet hozott létre a túlélésről. Képes volt megmutatni, hogy a gyerekek hogyan voltak a holokauszt áldozatai.

– Nagyon fontos, hogy ezt megmutassuk a kisgyermekeknek - tudniuk kell, hogy mi történt valójában – tette hozzá. – Ők a jövő. Ők a jövőnk. Ők a jövő jogászai, a jövő kormányai. Nekik kellene elsőként feldolgozniuk, hogy mi is történt valójában ezekben a sötét időben.

A film szeptember 24-től, keddtől elérhető lesz az Apple TV+-on.

jta.org cikke alapján fordította: Zucker-Kertész Lilla

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek