Rumbach zsinagóga: Nyitás a nagyközönség előtt

2021. Július 15. / 15:41


Rumbach zsinagóga: Nyitás a nagyközönség előtt

Az eredeti pompájában helyreállított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga július 19-én a nagyözönség számára is megnyílik. Látogatható lesz az impozáns zsinagógai tér, elérhetővé válnak a Ház kulturális, turisztikai, oktatási funkciói, valamint a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gondozásában készült állandó kiállítások.


Az évtizedeken keresztül magára hagyott, nemzetközi jelentőségű műemlék 2020 decemberére minden részletében megújult és – a COVID járványhelyzet miatti folyamatos csúszásokat követően – 2021. június 10-én ünnepélyes esemény keretében megnyílt, továbbá a Tóra elhelyezésével a zsinagógai tér felavatása is megtörtént. 

A megnyitó óta a zsinagógai tér vallási eseményeknek ad otthont és számos online koncertnek is helyt adott már. A gyönyörű zsinagógában és a melléképület multifunkciós tereiben vallási események, rendezvények, kiállítások, zenei és színházi előadások, pódiumbeszélgetések és más kulturális események kapnak helyet, így teljesítve a Ház misszióját: megjeleníteni azt a kulturális sokszínűséget, amellyel a különböző etnikai, vallási, kulturális és nyelvi közösségek gazdagították környezetüket, és amely nélkül Budapest, Magyarország és a Kárpát-medence nem az a hely volna, amellyé az elmúlt évszázadokban vált.

Az Örökkévaló különböző hiteket adott nekünk, de csak egyetlen világot, hogy együtt éljünk benne” – Lord Jonathan Sacks, a Brit Nemzetközösség egykori főrabbija

2021. július 19-én a zsinagóga a nagyözönség számára is megnyílik és elérhetővé válnak a Ház kulturális, turisztikai, oktatási funkciói is. Látogathatóvá válik az impozáns zsinagógai tér, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gondozásában készült állandó kiállítások. A zsinagógatérben, a karzaton a zsinagóga építését, valamint a tervezőjét, Otto Wagnert, míg a melléképület harmadik emeletén – a Politzer család 18. századtól napjainkig ívelő történetén keresztül – a magyarországi zsidóság jellegzetes élethelyzeteit, sorsát bemutató kiállítás kapott helyet. 

A Rumbach zsinagóga lesz a 2021. augusztus 22-30. között tartandó Zsidó Kulturális Fesztivál egyik helyszíne. 

(Címlapkép: Ronald S. Lauder, a WJC elnöke a Rumbach-ban. Fotó: Mazsihisz/P. T.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek