Ma este ismét a Gólem Színházban: Lev Tahor – Tiszta Szív

2023. December 19. / 14:39


Ma este ismét a Gólem Színházban: Lev Tahor – Tiszta Szív

A Gólem Ifjúsági Társulat előadásában kerül újra színpadra egy „dokumentumdráma igazságok és hazugságok alapján" ma este 7-től a budapesti Gólem Színházban, amely Magyarország egyetlen zsidó színházaként fokozottan megérdemli a magyar zsidó közösség figyelmét és támogatását. 

A Gólem Központ honlapján olvasható ismertetés szerint a Lev Tahor – Tiszta Szív című darab arról szól, hogy „1962. november 5-én Jeruzsálemben megszületett a Megváltó. Vagy legalábbis Shlomo Helbrans, wannabe* Messiás, a Lev Tahor (Tiszta szív) nevet viselő zsidó szekta (jajj jajj, akarjuk mondani, vallási közösség) későbbi megalapítója, a tálibok barátja, tévedésből letartóztatott gyerekrabló, csodarabbi, titkosügynökök által üldözött menekült, férj, apa, legjobb férj, legjobb apa, legjobb zsidó; maga a tiszta szív. Tiszta szívét vitte magával Izraelből Amerikába, Amerikából Kanadába, Kanadából Guatemalába, Guatemalából Mexikóba, Mexikóból a sírba. Aztán a fia, Nachman visszavitte a szívet Guatemalába. Reméljük, nem szó szerint…".

A leírás hozzáteszi: „Bár nehéz elhinni, de előadásunk valós eseményeket feldolgozó dráma; korabeli dokumentumok, a túlélők és jelenleg is aktív tagok interjúi, újságcikkek, periratok és bírósági vallomások alapján, a társulat tagjainak improvizációiból összeállított abszurd, egyszersmind ijesztő utazás egy ember elméjébe. Csak saját felelősségre kísérjetek el minket ezen az úton".  

*„lekicsinylő kifejezés azokra, akik elszántan törekednek olyanná válni, amihez képességeikkel, jártasságukkal, illetve tudásukkal gyakorlatilag nem érhetnek fel.” (szomagyarito.hu)

Alkotók: Bagoly András, Dajka Szúra Szeréna, Erbszt Annus, Falusi Csenge, Ficsor Milán, Kalmár Emma, Kerekes Márton, Lendvai Péter, Mach Máté, Németh Virág, Páli Szabolcs, Sefel Rebeka, Urmai Blanka.

gólem2.jpg

Aki támogatni szeretné a Gólem Színházat, annak a figyelmébe ajánljuk, hogy a HETIRAJZ zsidó tematikájú kiállítás  anyagait meg lehet vásárolni; s csatlakozhatnak az intézmény támogatói klubjához, az Ezer Gólem Klubhoz!

(Címlapkép: Gólem Központ)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Mi marad Isten kezében? - Jó szombatot!
2024. Április 19. / 17:14

Mi marad Isten kezében? - Jó szombatot!

Zsidó világ
PészahFeszt 5784 / 2024
2024. Március 29. / 08:55

PészahFeszt 5784 / 2024