A Cinema for Peace a legértékesebb filmnek ítélte a Goldát

2024. Február 26. / 15:00


A Cinema for Peace a legértékesebb filmnek ítélte a Goldát

Guy Nativ életrajzi filmje Helen Mirren főszereplésével Izrael egyetlen női miniszterelnökére, valamint az 1973-as jom kippuri háború kitörésével kapcsolatos cselekedeteire összpontosít.

Guy Nattiv „Golda” című filmjét a Cinema for Peace Alapítvány az év legértékesebb filmjeként ismerte el a február 19-i berlini adománygyűjtő gálán.

A Helen Mirren főszereplésével készült „Golda” azokat a kihívásokat mutatja be, amelyekkel Izrael első női miniszterelnöke szembesült az 1973-as háború során. A filmet Oscar-díjra is jelölték a legjobb haj és smink kategóriában, ami tovább erősíti hatását és elismertségét a filmiparban.

Nattiv, Mirren és Margot Friedlander, egy 102 éves holokauszt-túlélő részt vettek a berlini gálán, hangsúlyozva a film időszerűségét a közelmúlt eseményei kapcsán, mint például a Hamász október 7-i izraeli mészárlása és a túszok szabadon bocsátásáról folyó tárgyalások.

William Rogers amerikai külügyminiszter meglátogatja Golda Meir miniszterelnököt a New York-i Waldorf Astoria szállodában, 1969. szeptember 29-én. Fotó: Moshe Milner/GPO)William Rogers amerikai külügyminiszter meglátogatja Golda Meir miniszterelnököt a New York-i Waldorf Astoria szállodában, 1969. szeptember 29-én. Fotó: Moshe Milner/GPO)

A „Golda” mellett két másik, emberi jogokkal és háborús témákkal foglalkozó filmet is elismert a Center for Peace Foundation: „One Life”, amelyben Anthony Hopkins szerepel Sir Nicholas Winton szerepében, aki több száz gyermeket mentett meg a nácik által megszállt Csehszlovákiából; és a Jonathan Glazer által rendezett The Zone of Interest, amely az auschwitzi mindennapi élet kísérteties ábrázolását kínálja.

A Cinema for Peace Foundation 2008-ban jött létre, hogy a mozi segítségével mozdítson elő békés változást, és olyan prominens személyiségek támogatását nyerte el, mint George Clooney, Leonardo DiCaprio és Angelina Jolie. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Holokauszt 80 Emlékév: Országos sétaprogram 23 helyszínen
Élet + forma
Köszönet az őrbottyáni diákoknak és tanáruknak