Határon túl: A haláltáborokba elhurcolt gyermekeknek állítanak emléket Sepsiszentgyörgyön

2020. Augusztus 22. / 22:23


Határon túl: A haláltáborokba elhurcolt gyermekeknek állítanak emléket Sepsiszentgyörgyön

Sepsiszentgyörgyon, a Vojkán utcai temetőben a második világháború alatt a haláltábororkba elhurcolt 14 évesnél fiatalabb zsidó gyermekek emlékére készül emlékhelyet kialakítani a helyi önkormányzat.  A héten Sepsiszentgyörgyre látogatott Aurel Vainer, a Romániai Zsidó Közösségek Szövetségének elnöke, akit Antal Árpád polgármester és Herman Rosner, a helyi zsidó közösség vezetője fogadtak. Közösen látogattak el a Vojkán utcai zsidó temetőbe. – A Maszol.ro portálról.

Az önkormányzat és a zsidó közösség vezetői számára továbbra fontos fenntartaniuk az eddig is szorosan ápolt kapcsolatot, és közösen cselekedni annak érdekében, hogy a Háromszékről elhurcolt zsidó közösség tagjai ne merüljenek feledésbe.

A második világháború során Háromszékről 52, olyan tizennégy évesnél fiatalabb zsidó gyereket deportáltak Auschwitzba, akik nem tértek haza. „A gyerekek magyar anyanyelvűek voltak, a közösség részét képezték. Kötelességünk ápolni az emléküket, ezért fontos lenne, hogy a temetőkertet közösségi térként helyezzük el a város térképén. 

Nem szabad elfelejtenünk a múltat és annak borzalmait, ezt pedig csak úgy érhetjük el, ha bevonjuk a gyerekeket és a fiatalokat” – hangsúlyozta Antal Árpád-András polgármester. A Holokauszt-emlékparkban a gyermekek emlékére 52 darab tuját ültettek, ezek mellé síremlékeket állítanak, amelyeken az áldozatok neve szerepel.

Címlapkép: Holokauszt emlékpark Sepsiszentgyörgyön | Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek