Izrael: belpolitikai káosz a koronavírus árnyékban

2020. Március 25. / 12:55


Izrael: belpolitikai káosz a koronavírus árnyékban

Szerző: Deák Andrea

Lemondott Juli Edelstein, az izraeli parlament, a kneszet elnöke, miután legkésőbb a szerdai plenáris üléséig az utódlásáról szóló szavazás megrendezésére kötelezte az izraeli legfelsőbb bíróság – jelentette a helyi közszolgálati rádió szerdán.

A Likud párthoz tartozó Juli Edelstein hét évig töltötte be a házelnöki tisztséget. Lemondási nyilatkozatában azzal vádolta meg a legfelsőbb bíróságot, hogy egyoldalúan értelmezte a törvényeket, és aláássa a demokrácia intézményét. A házelnök lemondása után berekesztette a kneszet munkáját, és közölte, hogy visszavonulása csak negyvennyolc óra múlva lép életbe, vagyis csak jövő héten lehetséges a szavazás utódjáról.

A tizenkettes kereskedelmi tévé jogi szakértői szerint azonban lemondásával nem tudja megakadályozni a szerdai voksolást, melyre az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb izraeli jogi grémium utasítást adott. Az ellenzéket vezető centrista Kék-fehér párt azonnali szavazást kér arra hivatkozva, hogy a halasztás a bírósági döntés végre nem hajtását jelentené.

Az ügy előzménye, hogy a demokrácia védelmére hivatkozva hétfőn a legfelsőbb bíróság arra utasította Edelsteint, hogy legkésőbb szerdáig tartsa meg a szavazást az új házelnök személyéről.

A március másodikán tartott parlamenti választáson többségbe került - a százhúszból hatvanegy helyet megszerző -, Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel szemben álló pártok a Kék-fehér párt vezetésével több beadványban is szavazást követeltek a parlament elnökének személyéről, ugyanis Edelstein helyett a Kék-fehérhez tartozó Meir Kohent szeretnék házelnöknek. Edelstein azonban vétójogával élve lesöpörte a beadványokat, s ezért a Kék-fehér a legfelsőbb bíróság beavatkozását kérte.

Múlt hét szerdán Edelstein házelnök szavazás nélkül felfüggesztette a parlament munkáját, miután a Kék-fehér és a vele szövetséges pártok nem tudtak megegyezni a parlamenti bizottságok megalakításáról a Netanjahu vezette jobboldali Likuddal és az amögött felsorakozott pártokkal. A nézeteltérés a parlamenti bizottságokat létrehozó egyeztetőbizottság személyi összetétele miatt bontakozott ki.

Izraelben a koronavírus megjelenése miatti egészségügyi válság politikai válsággal társul. Az országot a tavaly áprilisi választások kiírása óta átmeneti kormány vezeti, mert sem a tavaly áprilisban, sem a tavaly szeptemberben tartott választások után nem sikerült kormányt alakítani, ugyanis a Netanjahut támogató és a vele szemben álló erők között patthelyzet alakult ki.

Az idén, március elején rendezett harmadik parlamenti választások után, március tizenhatodikán Reuven Rivlin államelnök Beni Ganzot, a Kék-fehér párt elnökét kérte fel kormányalakításra. Erre huszonnyolc nap áll rendelkezésére, amit az elnök további két héttel esetleg meghosszabbíthat. (MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Botrány lett az arab-zsidó közös szelfiből Egyiptomban
Megemlékezések
Ma 53 éve hunyt el Seress Rezső, a szomorú „kisember”

Kommentek