Nácik által ellopott Schiele-művek kerültek vissza zsidó örökösökhöz

2023. Szeptember 21. / 15:11


Nácik által ellopott Schiele-művek kerültek vissza zsidó örökösökhöz

Az Egyesült Államok visszaadta a híres osztrák expresszionista festő, Egon Schiele hét műalkotását Fritz Grünbaum osztrák zsidó kabarészínész örököseinek. A nácik által 1941-ben meggyilkolt Grünbaum élete során több mint 400 műkincset gyűjtött össze – írja a Euronews cikkére hibatkozva a Telex.hu portál. 

Fritz Grünbaum színész és zeneszerző is volt, a színpadot a náci rezsim kritizálására használta, 1938-ban letartóztatták, és a dachaui koncentrációs táborba küldték, ahol három évvel később meghalt. Azóta sem tudni, hogy hová vitték a nácik Grünbaum műgyűjteményének nagy részét, bár körülbelül a negyede kikerült a nemzetközi piacra egy svájci műkereskedőn keresztül az 1950-es években – írja a Telex.

Grünbaum örökösei több mint 20 éve próbálják visszaszerezni az elvett műkincseket, mostanra hét festményt kaptak vissza, ezek összértéke 9,5 millió dollár (3,5 milliárd forint), köztük van az Önarckép (1910), a Prostituált (1912), és feleségének, Edithnek a portréja (1915) is. 

A legértékesebb darabok viszont most kerülnek vissza hozzájuk, az egyik, az I love Anthitesis például egymilliárd forintot ér.

A Telex.hu cikke teljes terjedelmében itt olvasható.

(Címlapkép: Euronews – Bobby Caina Calvan/AP)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek