Vegán nemzet: Izrael a vegán forradalom vezető országa (videó) 

2020. November 22. / 21:26


Vegán nemzet: Izrael a vegán forradalom vezető országa (videó) 

Fiatal pár vásárol egy izraeli szupermarketben és, ahogy a zsidók szokták, akadékoskodik. A lány azt mondja a húspult mögött álló embernek, hogy valami igazán, de igazán friss húst szeretne. Jó, azonnal jön, válaszolja kedélyesen az eladó, és jobbról érkezik – egy eleven kisbárány, az igazán-igazán friss hús. Daraboljuk, kérdezi kedélyesen a pult mögötti úr? Jó lesz, mehet? A lány, kezében a kisbáránnyal, némiképp tanácstalanná válik.

A tanulság olyan súlyos, amilyen egyszerű: mind tudjuk, hogy a menü abból a kisbárányból lesz, amelyik nagyon édes feldarabolás előtt. A reklám roppant népszerű lett vegán aktivisták között, több nyelvre lefordították, már és az izraeliek jelentős részét is elgondolkodtatta.

Többek között ennek, az ötletes és elkötelezett vegán aktivizmusnak, a jól felépített kampányoknak köszönhető, hogy Izraelben él az egy főre eső legtöbb vegán, a lakosság 5 százaléka, további 4 vegetariánus, tehát nem eszik húst, csak egyéb állati termékeket, még további 8 százalék nagyon figyel, hogy kevés húst egyen csak. Az első vegán pizzát itt mutatták be gyártói, itt figyel a legtöbb munkahely arra, hogy tekintettel legyen vegán alkalmazottaira, itt kínálják a legtöbb helyen talán a világon a vegán opciót az éttermek, Izraelben könnyű és menő vegánnak lenni, még a miniszterelnöknek is van állatvédelmi, állati jogokkal foglalkozó tanácsadója, pedig az ilyesmi általában nem a jobboldali miniszterelnökök szériatartozéka – máshol. A hadsereg, amely intézmény nem mindig tud elsősorban érzékeny testületként viselkedni, szintén elég vegán-barát Izraelben.

Sokak szerint ez is azt sejteti, az okok mélyebben húzódnak: a Szentírásban, a rabbinikus hagyományban, a zsidó vallásban alapozódott meg az állatok kímélete. A kóserség előírásai, amelyek korlátozzák, melyik állat hogyan ehető meg, elsősorban azzal foglalkoznak, hogy korlátozzák a húsfogyasztást, a zsidó vallás törvényei élesen kikelnek az állatkínzás ellen, a teremtett környezet védelmében. A kóserség akkor lehetne aktuálissá, maivá, elevenné sokak számára, akik ma még nem vallásosak, ha ezt az aspektusát erősítjük, ahogy számos ortodox rabbi is teszi, például az amerikai Shmuly Yanklowitz, a vegán ortodox mozgalom vezetője a világ második legnagyobb létszámú zsidó közösségében.

Az izraeli népesség közel 20%-a tudatosan étkezik, kerüli, hogy szenvedést okozzon az állatoknak, és a környezetet is kíméli, a népek fényeként viselkedik valóban, ahogy a próféta kéri tőlünk. Érdemes követni őket. 

Az Euronews.com írása alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
„Lehet-e egy zsidó lány magyarként szép?"
Zsidó világ
Zsidó kultúra és politika a felvilágosodás korában

Kommentek