Vegán nemzet: Izrael a vegán forradalom vezető országa (videó) 

2020. November 22. / 21:26


Vegán nemzet: Izrael a vegán forradalom vezető országa (videó) 

Fiatal pár vásárol egy izraeli szupermarketben és, ahogy a zsidók szokták, akadékoskodik. A lány azt mondja a húspult mögött álló embernek, hogy valami igazán, de igazán friss húst szeretne. Jó, azonnal jön, válaszolja kedélyesen az eladó, és jobbról érkezik – egy eleven kisbárány, az igazán-igazán friss hús. Daraboljuk, kérdezi kedélyesen a pult mögötti úr? Jó lesz, mehet? A lány, kezében a kisbáránnyal, némiképp tanácstalanná válik.

A tanulság olyan súlyos, amilyen egyszerű: mind tudjuk, hogy a menü abból a kisbárányból lesz, amelyik nagyon édes feldarabolás előtt. A reklám roppant népszerű lett vegán aktivisták között, több nyelvre lefordították, már és az izraeliek jelentős részét is elgondolkodtatta.

Többek között ennek, az ötletes és elkötelezett vegán aktivizmusnak, a jól felépített kampányoknak köszönhető, hogy Izraelben él az egy főre eső legtöbb vegán, a lakosság 5 százaléka, további 4 vegetariánus, tehát nem eszik húst, csak egyéb állati termékeket, még további 8 százalék nagyon figyel, hogy kevés húst egyen csak. Az első vegán pizzát itt mutatták be gyártói, itt figyel a legtöbb munkahely arra, hogy tekintettel legyen vegán alkalmazottaira, itt kínálják a legtöbb helyen talán a világon a vegán opciót az éttermek, Izraelben könnyű és menő vegánnak lenni, még a miniszterelnöknek is van állatvédelmi, állati jogokkal foglalkozó tanácsadója, pedig az ilyesmi általában nem a jobboldali miniszterelnökök szériatartozéka – máshol. A hadsereg, amely intézmény nem mindig tud elsősorban érzékeny testületként viselkedni, szintén elég vegán-barát Izraelben.

Sokak szerint ez is azt sejteti, az okok mélyebben húzódnak: a Szentírásban, a rabbinikus hagyományban, a zsidó vallásban alapozódott meg az állatok kímélete. A kóserség előírásai, amelyek korlátozzák, melyik állat hogyan ehető meg, elsősorban azzal foglalkoznak, hogy korlátozzák a húsfogyasztást, a zsidó vallás törvényei élesen kikelnek az állatkínzás ellen, a teremtett környezet védelmében. A kóserség akkor lehetne aktuálissá, maivá, elevenné sokak számára, akik ma még nem vallásosak, ha ezt az aspektusát erősítjük, ahogy számos ortodox rabbi is teszi, például az amerikai Shmuly Yanklowitz, a vegán ortodox mozgalom vezetője a világ második legnagyobb létszámú zsidó közösségében.

Az izraeli népesség közel 20%-a tudatosan étkezik, kerüli, hogy szenvedést okozzon az állatoknak, és a környezetet is kíméli, a népek fényeként viselkedik valóban, ahogy a próféta kéri tőlünk. Érdemes követni őket. 

Az Euronews.com írása alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Hogyan alakult ki a hanuka? – Ezt is megtudjuk az új Sófárból
Oktatás
Bát Micvá felkészítő Kőszegi Jucival
2020. Október 07. / 16:12

Bát Micvá felkészítő Kőszegi Jucival

Élet + forma
BL: izraeli bíró vezeti a Ferencváros–Juventus meccset

Kommentek