Az izraeli bob-csapat – akik nem jutottak ki az olimpiára (egyelőre)

2022. Február 15. / 17:37


Az izraeli bob-csapat – akik nem jutottak ki az olimpiára (egyelőre)

Izrael és bob? Ez olyan viccesen hangzik, mint néhány évtizede az, hogy jamaikai bob. A kis karib-tengeri csapat komikus kálváriája sikersztori lett: ma is ott vannak a Pekingi Téli Olimpián és erről szalagcímekben írt a sportsajtó. Silló Sándor írása.

Miért ne sikerülhetne ez Izraelnek is? – tette fel a kérdést, az egykori hoki-kapus Adam “AJ” Edelman, aki szinte a saját erejéből kijutott négy éve a phjongcshangi olimpiára szánkó sportágban. Aztán átnyergelt a száguldó papucsra, a bobra, csapatot szervezett, támogatóknál kilincselt, sikerrel, meggyőzte az izraeli sportszövetségeket, hogy érdemes támogatni ezt az álmot. A Pekingi Olimpia még nem hozta el a happy endet, de AJ nem adja fel.

Adam “AJ” EdelmanAdam “AJ” Edelman

2026- ban ott leszünk majd Milánóban!

0,2 másodpercen múlt, egy szempillantás… – mondta a Edelman a The Times of Israelnek adott interjújában, egy nappal azután, hogy kiderült, a csapat nem jutott ki Pekingbe. “Sporttörténelmi szezonról beszélhetnénk, ott voltunk a gólvonalon. Ez nehéz most…nagyon nehéz, hogy ne érezzem magam csalódottnak.” De pár nap múlva már a tavalyi szezon elemzését a 2026-os olimpiáig vezető út felvázolásával zárta.

A történet 2015 ben, Hanuka idején, a Bajor-Alpokban egy festői csendes városkában, Berchtesgadenben kezdődött. 

Itt található a Kehlstein csúcsán a Sasfészek, ami Hitler nyaralója volt. A cionista, modern ortodox családból származó fiú AJ Edelman kölcsönkapott felszerelésében az első bob-edzésére készült a Königsee -i pályán a hírhedt erkély alatt. Gyertyát gyújtott, imádkozott, és felnézett a Sasfészekre.  Ez az emlék kiséri őt minden versenyre.

izrael-bob-2.jpeg

Edelman azóta is küldetésben van.

A sport, követség: Ott kell lennünk, ahol a világ figyel ránk és képviselni Izraelt. 2020 áprilisában AJ megalapította és azóta irányítja az „Operation Medal ’26” nevű, csoportot, amely az izraeli bobsport szponzorációját szervezi. Az OM’26 célja, hogy Izraelnek legyen egy világszínvonalú csapata ebben a sportágban, amely megszerzi majd az ország első téli olimpiai érmét a 2026-os milánói olimpián. 

Az ebben részt vevő egységek együtt a BobTeam Israel.

A név nem az izraeli nemzeti bobcsapat vagy a szövetség csapata, csak az Operation Medal 26-ban versenyző egységek csoportja. Négy-öt versenyzőnő, akik egyes-bobban is és két-két női 2-es bobban is versenyeznek majd. Öt férfi sportoló, alkotja majd a 4-es bob és 2-es bob csapatot. BobTeam Israel férfi 4-es bob és 2-es bob csapata összeállt és elindult az Észak-Amerikai Kupa versenysorozatán, azzal a céllal, hogy a világkupán szerezhető pontokkal kvalifikálják a csapatot a Pekingi olimpiára.

A szánkóban szerzett tapasztalata miatt a kormányos Edelman lett. Mögötte Moran Nijem, Amir Fawarsy és Ward Fawarsy, három drúz fiú, siklik majd a félcsőben. Edelman ezt is mindenhol hangsúlyozza: Ez a vallásokat és népcsoportokat egyesítő team igazi szimbóluma Izraelnek. Hagyománnyá vált, hogy a BobTeam Israel a Berchtesgaden-i pályán edz Hanuka idején és így Edelman a Sasfészekkel szemben az egész csapatért gyújthat gyertyát.

A bob, a Forma 1, a jégen.

A versenyzők teljesítményét nagyban befolyásolja a bob minősége (ebben a sportban is van “Ferrari”) és csapat támogatottsága. A finanszírozáson múlik, hogy hányszor és milyen pályákon tud a csapat edzeni, versenyezni. Az utazás, a képzés, az edzők és a szállás is rengeteg sok pénzbe kerül. Edelman levelezett, személyesen tárgyalt, míg össze nem szedte az eredményes szezonhoz szükséges minimumot.

izraeli-bob-1.jpeg

„Az állandó aggodalom, hogy a csapat képes lesz-e kifizetni magának a szállást, a felszerelést vagy akár a megfelelő táplálkozást, óriási hátrányt okoz.  A holtszezoni teljesítményünket is az hátráltatta, hogy sokkal több erőfeszítést kellett fordítani a túlélésre, mint az edzésre.  A magán- és állami szponzorok elképesztő és nagylelkű támogatásának köszönhetően a csapat túlélte és eljutott eddig.  De ez a modell nem fenntartható.” – értékelte az elmúlt szezont Edelman.

A csapat a nehézségek ellenére versenyről versenyre javult. Egyszer sem buktak, nem diszkvalifikálták őket és szorgalmasan gyűltek a pontok a pekingi álomhoz. Egyre magabiztosabban előzték meg a tapasztaltabb csapatokat, ahogy nőtt a versenyrutinjuk. Az utolsó futam előtt szinte biztosnak látszott a siker. Toronymagasan vezettek az európai kupában szereplő Hollandia előtt, az utolsó olimpiai indulást jelentő helyekért vívott harcban.

A hollandoknak bravúr kellett volna a kívánt helyezéshez. Az omikron döntötte el a versenyt, megtizedelte az európai kupa mezőnyét, így a hollandok éppen a kvalifikációt érő helyen csusszantak be. Az Észak-Amerikai kupában az izraeli csapatnak 0,2 másodperccel kellett volna gyorsabbnak lenni ahhoz, hogy meglegyen a kvalifikációt érő helyezés.

“Szívszaggató érzés, hogy lemaradunk, de ilyen a sport. Most az egyetemi tanulmányaim befejezésére fokuszálok és a 2026-os milánói téli játékok felé vezető útra.

Az erőforrásokon és a szponzoráción múlik minden. Izrael egy szempillantásnyira volt attól a sikertől, ami sokakat inspirált volna, aminek hatása lehetett volna a mögöttünk felnővő generációra. Hinnem kell, hogy meg tudjuk találni a biztonsági hálót, amely lehetőséget biztosítana Izrael számára e küldetés teljesítésére.

izrael-bob-3.jpeg

Ígérem, hogy ha megtaláljuk ezt az erőforrást, akkor a csapat 2026-ban éremeséllyel indul majd Milánóban.

Ez a csapat képes pozitív és maradandó benyomásokat hagyni az emberekben országunkról és népünkről.  Ahogy az a kerékpársportban is bebizonyosodott, ahol Izrael immár versenyképes erő, miután programjuk teljes támogatást kapott, Izrael a bobban is nagyhatalommá válhat.  Hiszek a jóban, ami ebből a csapatból fakadhat, és hiszem, hogy találunk valakit, aki segíthet nekünk, hogy ez az álom valóra váljon.” – zárta le az értékelést Adam Edelman.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Holokauszt és bűnbánat: A hallgatás megbetegít
Zsidó világ
Széder este Kecskeméten
2024. Április 26. / 11:35

Széder este Kecskeméten