A magyar holokauszt saját emlékek alapján

2024. Június 06. / 10:10


A magyar holokauszt saját emlékek alapján

– A Magyar Nemzeti Galériában megrendezett tárlaton bemutatott, zömmel 1944-1947 között készült, a közönség számára máig szinte ismeretlen műegyüttes megcáfolja azt az állítást, hogy a háború után tabu övezte volna a holokausztról való beszédet – ez az egyik legfontosabb üzenete az „Így történt. A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain” című kiállításnak, s a tárlat most megjelent katalógusának.

A Magyar Nemzeti Galériában tartották kedden az Így történt. A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című kiállítás katalógusának bemutatóját. A rendezvényen Csősz László, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár főlevéltárosa beszélgetett a szerzőkkel. A kiállítás katalógusa külön magyar és külön angol nyelvű kötetben jelent meg, a kötetet Imre Réka tervezte, szerzői pedig Bohus Kata, Csapody Tamás, Farkas Zsófia, Kisantal Tamás.

MNG_bemutató-cimlap.jpg

A tárlat kurátora, s egyben a katalógus szerkesztője, Farkas Zsófia művészettörténész, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár munkatársa ennek kapcsán elmondta: „a kiállítás olyan egyedi és sokszorosított grafikákat, albumokat mutat be, amelyek a koncentrációs táborok, a gettó vagy a munkaszolgálat mindennapjait örökítik meg narratív, figuratív, sőt sokszor képregényszerű formában. Az itt látható képeket/albumokat a hazatérő túlélők saját élményeik alapján, gyakran az egyébként rájuk jellemző alkotói stílustól eltérően alkották meg”.

A 80 évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt emlékezetét bemutató tárlat olyan egyedi és sokszorosított grafikákat, albumokat mutat be, melyek a koncentrációs táborok, a gettó vagy a munkaszolgálat mindennapjait örökítik meg. A tárlat kapcsán Farkas Zsófia így fogalmazott: „a zömmel 1944-1947 között készült, a közönség számára máig szinte ismeretlen műegyüttes megcáfolja azt az állítást, hogy a háború után tabu övezte volna a holokausztról való beszédet”. A kurátor hozzátette: „a holokauszt ábrázolhatóságának kérdése mindmáig érzékeny és sokat vitatott kérdés. A holokauszt eseményeinek, helyszíneinek képzőművészeti megjelenítése, a szemtanú művészek nézőpontja, a látottak művészi dokumentálása kulcsfontosságú a holokauszt megértéséhez, értelmezéséhez – az idő múlásával, a túlélők emlékezetének halványulásával ezek az alkotások nélkülözhetetlen mementókká is válnak”.

A könyv megvásárolható a Magyar Nemzeti Galéria könyvesboltjában. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Szolnoki gettó: „Szótlanul vártuk sorsunk beteljesülését"
Tudomány
Hogyan mentik a rabbiképzőn a becses könyveket?