Zsidó Kulturális Fesztivál: Mindenkinek köszönjük, találkozunk jövőre!

2021. Október 08. / 12:52


Zsidó Kulturális Fesztivál: Mindenkinek köszönjük, találkozunk jövőre!

Szerző: Kácsor Zsolt

Csaknem 10 ezren vettek részt az idei 23. Zsidó Kulturális Fesztivál rendezvényein. Csodálatos napokat éltünk át együtt gyönyörű helyszíneken, úgyhogy már tervezzük a folytatást, olyannyira, hogy a dátum is megvan: jövőre szeptember 4-11 között várjuk vissza közönségünket. 


Az augusztus 30-án véget ért, több mint egy hétig tartó 23. ZSIDÓ KULTURÁLIS FESZTIVÁL programjain a legfrissebb összesítések szerint csaknem 10 ezren vettek részt – hálásan köszönjük kedves közönségünknek, hogy velünk tartottak a közép-kelet-európai magyar, zsidó és jiddis kultúra világában tett utazáson. 

Az idei fesztivál sikeresen lezajlott, holott a mögöttünk hagyott,  járványtól sújtott, nehéz időkben sokáig az sem volt bizonyos, hogy meg tudjuk rendezni. A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Broadway Event Közhasznú Nonprofit Kft-vel együttműködve csak pár hónapja, nyár elején döntött úgy, hogy zöld utat ad a fesztiválnak – és akinek már volt része ilyen nagyságrendű rendezvénysorozat megszervezésében, az világosan tudja: ennyire rövid határidőkkel dolgozni embert próbáló feladat nemcsak a szervezők, hanem a fellépő művészek számára is. 

A belső kulisszatitkokról még annyit: óriási lendületet adott az az online promóciós tevékenység, amelyet Deák Andrea, a fesztivál főszervezője és csapata végzett a nyár folyamán. Megfeszített marketingmunkájuk eredményeként csodálatos napokat élhettünk át együtt olyan gyönyörű helyszíneken, mint a Dohány utcai zsinagóga, a Hegedűs Gyula utcai zsinagóga vagy a szépségesen helyreállított Rumbach. 

Voltak olyan telt házas rendezvényeink, ahol pótsorokat kellett hadrendbe állítanunk a nézőtéren, hogy mindenki elférjen – ilyen volt például Mácsai Pál és Lukács Miklós estje a Rumbach zsinagógában. Volt olyan művész is, akit a közönség el sem akart engedni, újra és újra visszatapsolták: ő volt Kamarás Iván, aki régi magyar filmzenék slágereit énekelte, sőt, a nézőközönség soraiból felkért hölgyeket még meg is táncoltatta. Mivel öt helyszínen több mint húsz programunk volt, hely hiányában nem tudunk minden művészt név szerint megemlíteni, viszont minden fellépőnek ezúton újra köszönetet mondunk azért, hogy elfogadta meghívásunkat. 

Koszonjuk_Event_1920x1005 (002).jpg

S természetesen köszönet a fesztivál támogatóinak, a szervezőknek, a biztonsági embereknek, a műszaki személyzetnek, az összes közreműködőnek, akiknek a munkája nélkül ez a fesztivál nem jöhetett volna létre. Végül, de nem utolsó sorban, hálás köszönet azoknak a rabbiknak, akik a rendezvények előtt a tudásuk legjavát adva köszöntötték a közönséget.

Találkozzunk jövőre is, egészen pontosan:
2022. szeptember 4-11 között, a 24. Zsidó Kulturális Fesztiválon! 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Ünnepek
Ha e szót hallom, magyarok: március 15. emlékezete
Megemlékezések
Ma 130 éve született Ludwig Marcuse író, filozófus