Indul a Mazsike Sétafesztiválja, de ezúttal vidéki helyszíneken is

2022. Május 24. / 12:08


Indul a Mazsike Sétafesztiválja, de ezúttal vidéki helyszíneken is

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) évente megrendezett Sétafesztiválja különféle tematikára épülő, nappali és esti városismereti sétákra invitálja az érdeklődőket Budapesten, de idén először vidéki helyszíneken is. A május 26-tól 29-ig tartó rendezvényt csütörtökön  ünnepélyes megnyitó vezeti fel a budapesti Deák téren, ahol emlékfát ültetnek Szerb Antal tiszteletére.

A Mazsike 2018 óta évente megrendezi a Sétafesztivál elnevezésű, több napos rendezvényt, amelyen különféle tematikára épülő, nappali és esti városismereti sétákra várják az érdeklődőket. A vezetett sétákon az elmúlt években többek közt a budapesti metró művészetét, Zugló szecessziós épületeit, a fővárosi temetők kincseit, illetve kávéházak történetét lehetett megismerni. A korábbi évek fokozott érdeklődése miatt ezúttal már évente kétszer (tavasszal és ősszel is) megrendezik a programsorozatot.

280005587_5703490483034702_6033365802137422227_n.jpg

Mint említettük, a rendezvény tematikája évről évre változik, így idén a divat, az öltözködés és a dizájn áll a séták középpontjában, tehát a hagyományos múzeumi séták mellett ezúttal egykori híres nagyáruházak és divatmárkák emblematikus helyeit is fölkeresik. (A részvétel regisztrációhoz kötött!)

A fesztivál 2019 óta újabb hagyománnyal bővült: az első séta induló állomásán egy-egy emlékfát ültetnek. 2019-ben a Klauzál téren a holokauszt áldozatainak emlékére, 2020-ban a Gutenberg téren Heller Ágnes emlékére, tavaly a Király utcában Ráday Mihály emlékére ültettek fát, idén pedig a Deák Ferenc u. 15. alatt született Szerb Antal tiszteletére ültetnek emlékfát. Az eseményen a tragikus halált halt író és irodalomtörténész műveiből Hegedűs D. Géza Kossuth-díjas színművész olvas fel.

A Sétafesztivál részletes programját itt olvashatják, a rendezvény Facebook-oldalát pedig itt találják. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
„...Ezek azok az állatok, amiket ehettek...”
Zsidó világ
Hercz Dániel rabbi a mózesi idea lényegéről