Fontos kötet Lembergről, Galícia fővárosáról

2022. Január 09. / 18:05


Fontos kötet Lembergről, Galícia fővárosáról

Lembergben (korábban Lvov, ma Lviv) évszázadokon át békésen együtt éltek a különböző vallások, népek, nemzetiségek, etnikumok, kultúrák. A város egyharmada lengyelekből, egyharmada pedig zsidókból állt, a többiek pedig örmények, görögök, ruszinok, németek, oroszok, magyarok voltak. Szunyogh Szabolcs új könyve – amely az Aura Kiadó gondozásában jelent meg Lemberg, Galícia fővárosa címmel – erről a csodás városról szól.


Lemberg, ez a titokzatos gyöngyszem-város lenyűgözi a látogatót a szépségével és kedvességével, rejtett titkaival, csodálatos főterével, titokzatos kis utcáival, barátságos vendéglőivel, nagyszerű múzeumaival, de nemcsak ezért áll közel a szívünkhöz. 

Szunyogh_Lemberg_borito_v2_pages-to-jpg-0001-1500x1177.jpg

Lembergben évszázadokon át békésen együtt éltek a különböző vallások, népek, nemzetiségek, etnikumok, kultúrák. A város egyharmada lengyelekből, egyharmada pedig zsidókból állt, de éltek itt örmények, görögök, ruszinok, németek, oroszok, sőt, még magyarok is. A mai napig érezni a valamikori Monarchia hangulatát, a műemlékekből, a falakból, az utcákból, a kávéházakból, kiülőkékből és múzeumokból még most is sugárzik ez a békés szellem. 

A XX. századi történelem talán egyetlen vidéket sem sújtott annyira, mint ezt a területet, ez Európa véres övezete, de Lemberg újraéledt és újra gyönyörű. És aki keresi, megtalálhatja a várost széppé és nagyszerűvé tevő zsidók emlékét is. Szunyogh Szabolcs új könyve, ez a kultúrtörténeti városkalauz ebben is igyekszik segíteni. 

Forrás: Magyar Zsidó Kulturális Egyesület / Aura Kiadó (MAZSIKE)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek