A Zsidó
Múzeum – Hermann Lipót: Illés próféta megjelenik

2022. Június 10. / 16:01


A Zsidó Múzeum – Hermann Lipót: Illés próféta megjelenik

Magyar Zsidó Múzeum aktuális magazinja Hermann Lipót Illés próféta megjelenik című alkotását választotta. Hermann Lipót 1884-ben született Nagyszentmiklóson, majd apja kívánságának megfelelően kereskedelmi iskolát végzett. Érettségi után mégis festészeti tanulmányokba kezdett, és bekapcsolódott a korszak művészeti életébe.

Számos egyéni és csoportos kiállításáról olvashatunk az adattárakban, lexikonokban – melyekben a sajnos már megszokott homály fedi az 1939 és 1945 közötti éveket. Herman Lipót ezekben az években a zsidótörvények értelmében nem állíthatott ki. A származásuk miatt hátrányba került művészeket az 1909-ben alapított OMIKE (Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület) karolta fel, s biztosított számukra kiállítóteret, koncerttermet, színpadot. Herman Lipót 1921-től tanított az OMIKE szabadiskolájában, majd 1939 és 1944 között az OMIKE mind a hat (évente megrendezett) Képzőművészeti Kiállításán részt vett. Ezeket a kiállításokat a Zsidó Múzeum második emeleti kiállítótermében láthatta a közönség.

illés-próféta-milev-cikkbe.jpg

A kiállítások egyik célja a képek eladása volt, amivel a művészek jövedelmét biztosították, de a háborús években nem volt könnyű festményeket eladni. Az igen nívós tárlatokon bemutatott képek közül néhányat a művészek a Múzeumnak ajándékoztak, ezek ma is gyűjteményünk megbecsült darabjai. Köztük ez a döbbenetes erejű kép, melyen Illés próféta alakja a huszadik század közepének hétköznapi emberei között jelenik meg, egyértelmű Messiásváró tartalommal.

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek