A káprázatos Für Emil festőművész tárlata elé

2024. Szeptember 04. / 12:48


A káprázatos Für Emil festőművész tárlata elé

A kortárs magyar képzőművészet egyik legkülönlegesebb alakja, a káprázatos képzeletű Für Emil festőművész munkáiból nyílik kiállítás a hamarosan kezdődő 26. Zsidó Kulturális Fesztiválon a Rumbach-zsinagógában. Felhívjuk közönségünk figyelmét, hogy a kiállítást szombat kivételével: napközben 10-17 óra között, pénteken 10-14 óra között ingyen megtekinthetik, ha rendelkeznek egy érvényes jeggyel az idei fesztivál valamelyik programjára. A kiállítás szeptember 18-áig tekinthető meg.

„Válogatott történetek az alakját változtató dibbuk idejéből” címmel nyílik új tárlata Für Emil festőművésznek, aki – habár jelenleg az Egyesült Királyságban él – eltéphetetlen szálakkal kötődik a magyar zsidó közösséghez. Ezek a kapcsok természetesen nemcsak személyesek, hanem kulturálisak is: Für alkotásaiban rendre megjelennek  a zsidó hagyomány és kultúra motívumai.

A tárlatm címében szereplő dibbuk is ilyen zsidó motívum: olyan démoni figurát jelöl, akit a gonoszsága miatt nem fogad be sem a menny, sem a föld, így ártatlan emberek testébe bújva igyekszik élethez jutni. 

Minden bizonnyal nagy érdeklődés lesz, ami egyrészt a művész személyének és munkásságának köszönhető, továbbá annak is, hogy a megnyitó közvetlenül a  „...Van-e ott haza még?” című előadás után kezdődik, így ennek a produkciónak a nézői is ott lehetnek a megnyitón. 

Fontos tudni: Für Emil munkáit (szombat kivételével) napközben 10-17 óra között ingyen megtekinthetik azok, akik jegyet vettel 26. Zsidó Kulturális Fesztivál valamelyik programjára. 

* * *

Für Emil gondolatai a saját művészetének jellegzetességeiről: „drámai feszültséggel teli, vidám illusztrációk, groteszk, szürreális közlési inger ben és jelképekben gazdag világ jellemzi munkáimat. Kétségtelen, hogy alkotásaim erősen a zsidó kultúrkör sajátosságait képviselik, bár széles sokoldalúságban el tudok vonatkoztatni más téma irányba is, de ebben a fantázia szabadságban  a groteszk és a játék erősen kiegészítik egymást. Zsidó öntudatom erőssége nem más, mint az állandó lelki és intellektuális fejlődés folyamat. Rajzaimban, munkaimban felismerhetők a Misna és Halacha tanulmányok, a Kabbala és egyéb misztikus ismeretek.”   

Fotó: Mazsihisz.hu

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
A vicces beszélés közössége: Boros Lajos emlékére
Izrael védelmében
Trump-merénylet: Máris a „zsidókat" okolják...
Judaizmus
Mi is az a zsidó művészet?
2024. Augusztus 14. / 12:11

Mi is az a zsidó művészet?