Pá, (cseppet sem) kedves maszk!

2022. Április 25. / 12:58


Pá, (cseppet sem) kedves maszk!

Izraelben csak néhány helyen marad kötelező a maszkviselés, megszüntetik az eddig általánosan minden zárt nyilvános térben érvényes maszkiviselési kötelezettséget. Eddig a hír, innen az emlékek a korona-kor három évéből. Silló Sándor írása.

Visszatérő rémálmom, hogy az izraeli buszokon minden állomás után elhangzó csipkelődő mondatokat dörgi egy égi hang: Bocsika! Maszika! Ezen a buszon nincs helye a korona vírussal történő megfertőződésnek!

maszk-vége-1.jpg

A bikfanyelvű szózat után, maszkos Bosch-figurák hajolnak fölém – jóval a megengedett két méteren belülre –, és az anyaszült meztelen pofámra mutogatnak meg a sajátjukra.

Kutatok a zsebeimben a táskámban, végül a maszkos kerubok kiűznek a édenbuszból a fertőzés kietlen sivatagába…

Itt verejtéktől csatakosan felébredek. A rémálomnak vége.

Pár napja nem kötelező Izraelben a maszkviselés kivéve néhány különösen fertőzésveszélyes helyen, a kórházakban, az idősotthonokban, a repülőgépeken, és az Izraelbe érkezés után, a negatív PCR teszt megérkezéséig kötelező házi karanténba utazáshoz.  A meztelen arc paradicsomi állapota jön újra.

maszk-vége-5.jpg

Vége. Nem akarok óvatosan fogalmazni! Vége!

Az első hetekben úgy léptünk ki az utcára, mintha lopni indulnánk. Mintha valami társas táncot lejtenénk egy hatalmas teremben, úgy kerülgettük egymást a járdán. Úgy hajtottuk előre a fejünket a lázmérőzéshez a boltok ajtajában, mintha csak köszönnénk. Megtanultunk a két métert betartva tüntetni.

Aztán az egész egy társasjátékká szelídült.

Nem csüngtünk már a híreken, számolgatva a betegek és a halottak arányát. Visszaadtuk a facebookon szerzett virológus diplománkat, vendégeket hívunk, kirándulunk, strandolunk.

És lassan – reméljük – végleg elfelejtjük.

maszk-vége-7.jpg

A szigorú kijárási tilalom idején nem sokat fotóztam. Untam a szemben lakó szomszédokat az ablakokban, a teraszokon, de azért pár kép készült

Emlékeztek?

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Mártírjainkra emlékezünk Rákosszentmihályon

Kommentek