Izrael gyógyszereket küld a Hamász túszainak és palesztin civileknek

2024. Január 14. / 08:57


Izrael gyógyszereket küld a Hamász túszainak és palesztin civileknek

– Egy Katarral megkötött megállapodás alapján Izrael gyógyszereket küldhet a Gázai övezetbe a csaknem száz napja a Hamász iszlamista terrorszervezet fogságában lévő izraelieknek – jelentette be az izraeli miniszterelnöki hivatal. Cserébe Izrael humanitárius segélyt, többek közt irvosságokat küld nélkülöző palesztin civileknek.

Az izraeli hírszerző szolgálat, a Moszad vezetője által Katarral megkötött megállapodás szerint „a következő napokban" a vöröskereszt fogja eljuttatni a szükségesnek ítélt gyógyszereket a Hamász túszainak. A lehetőségért cserébe Izrael humanitárius segélyt, részben szintén orvosságokat küld a nélkülöző palesztin civileknek is az övezetbe.    

A Gázai övezeti iszlamista szervezetek fogságában még százharminc elhurcolt van Izrael számítása szerint, de közülük mintegy húsznak már csak a holtteste. A túszok közül többen még az október 7-i terrortámadásban vagy később megsebesültek. 

Többen szenvednek valamilyen krónikus betegségben: asztmában, hipertóniában, szív- és érrendszeri, valamint cukorbetegségben, és többen nyolcvan évnél is idősebbek.    

Izrael kezdettől fogva követeli, hogy a túszok kaphassanak gyógyszert, de a Hamász mostanáig megtagadta az együttműködést ebben a kérdésben, ám végül engedett Katar fokozott nyomásának.    

Az elhurcoltak családtagjainak központjában bejelentették, hogy a gázai humanitárius szállítások feltételéül követelik annak képi bizonyítékát, hogy az elraboltak valóban megkapták a gyógyszereket.

(MTI)

Címlapkép: HeungSoon – Pixabay

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek