A Kisfiú és a szegénység

2021. Október 08. / 12:10


A Kisfiú és a szegénység

Vadászni indultam, egy nagyobb fotóanyagon dolgozom. Megható és érdekes nekem az izraeli apák és gyerekek viszonya. A koraesti sétáik gyakran kínálnak témát, így volt ez tegnap este is, de most egy nagyon különleges történet jött szembe. Silló Sándor írása Izraelből.

sillo-10-08-1.JPG

A város legforgalmasabb terén, a Dizengoffon, a szökőkút melletti pázsit szögletén egy gyerekszoba-szőnyeg volt leterítve, rajta egy öt év körüli kisfiú játszott. Elmélyülten, mintha otthon volna a saját kuckójában, és nem az esti csúcsforgalom tengelyében. Kisautók, plüssállatok, robotok, nagy műanyag járművek, munkagépek, gyerekkönyvek vették körül, és egy kis kézzel írt kartontábla: „A játékaim eladók. Pénzt gyűjtünk Apával, hogy segíteni tudjunk azoknak a gyerekeknek, akiknek nincs mit enni.

Apa épp egy üzletet bonyolít, egy markológép és egy maci ára folyik be a kasszába. Sűrűn jönnek a kuncsaftok, de azért van közben ideje elmesélni, hogy került a gyerekszoba ide a térre. „Én eleinte óvodákat támogattam olyan környékeken, ahol tudtam, hogy a családok mélyszegénységben élnek, és gyakran gyerekeiknek sem tudnak enni adni. Már nem emlékszem, hogy kezdődött, de a fiam kérdezgetni kezdett erről. Meséltem neki a szegénységről és arról, hogyan segítenek az éhezőknek azok, akik megtehetik. Azóta felkapja a fejét, ha a tévében hall erről, és kérdezgeti a felnőtteket, hogy ismernek-e olyan családokat, ahol a gyerekeknek nincs mit enni. Aztán előállt az ötlettel: adjuk el a játékaimat és a pénzt küldjük el az éhezőknek. Én egyesületeket kerestem – több ilyen is van –, akik fogadni tudják a pénzt, és biztosan jó helyre juttatják. Aztán jött az ötlet, hogy költözzünk ki esténként a Dizengoffra. Nagyon örülök, hogy ilyen fontos neki ez a gesztus.” Nem a kissrác néhány sékelje fogja megállítani a vészesen nyíló szociális ollót, a szegénységet, a gyermekéhezést, de a hozzáállása talán igen. Gyűjtögetés helyett adni. Egyszerű képlet, és ilyen könnyű beletanulni. Kapok tőlük néhány tippet, hol tudok segíteni, linkeket, ahol olvashatok az éhezőkön segítőkről.

A Latet (Adni) civil szervezet szerint Izraelben a gyermekek egyharmada élelmezési bizonytalanságban él. Ez az éhezés eufemizálására való kifejezés. A tavalyi évkezdéskor az iskolások szüleinek mintegy 36%-a arról számolt be a szervezetnek, hogy a gyerekek kihagynak egy-egy étkezést, hogy segítsenek kibírni a pénzügyi válságot. A gyerekek 26%-át üres gyomorral küldik az iskolába.  A szervezet által készített tanulmány előre megjósolta a recesszió valódi hatásait, a középosztálybeli izraeli családok elszegényedését. Ezekben a családokban kevés a gyermekek lehetősége a tanulásra, a munkaképesség megszerzésére. Az esélyük, hogy a munkaerőpiacra kerüljenek, majdnem nulla. Megdöbbentő az aránya azoknak a gyerekeknek, akik nem rendelkeznek az iskola sikeres elvégzéséhez szükséges alapfeltételekkel. Ez nemcsak az elégtelen technológiai hozzáférést jelenti, de a megfelelő táplálkozás hiányát is. 

A jelentés adatai azt mutatták, hogy a szegénység valóban behatolt az izraeli társadalomba, és a családok jelentős százalékában valósággá vált. 

A tavaly januárban közzétett jelentés (amely 2019-re vonatkozik) komoly visszhangot keltett. 1,8 millió ember, köztük 841 000 gyermek élt a szegénységi küszöb alatt 2018-ban. Ez akkor 3593 sékel volt, egy pár esetében 5750 sékel. Egy hattagú család esetében a szegénységi küszöb 12 218 sékel volt. A háztartások számára lefordítva: az izraeli családok 18%-a él a szegénységi küszöb alatt. És ezek a felmérések még a korona-válság előtt készültek. 2021-ben ez a folyamat várhatóan felgyorsul majd. A másik tanulmányt Izrael legnagyobb segítő élelmiszer-bankja, a Leket Israel készítette. Eszerint az idén várhatóan újabb 145 ezer embert érint majd a táplálkozási bizonytalanság. Az élelmiszerbank több ezer önkéntest mozgósít, akik felkutatják és összegyűjtik a felesleges mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket. 

A szétosztásban főként a helyi szervezetek, a menhelyek és az ingyen konyhák segítik őket az egész ország területén. Egy izraeli diáknak, ahhoz, hogy érettségi bizonyítványt kapjon teljesítenie kell bizonyos számú társadalmi-munkaórát. Sokan választják ehhez a szegényeket támogató szervezeteket. A koronavírus gazdaságra gyakorolt katasztrofális hatásáról még nem tettek közzé hivatalos adatokat, de az Izraeli Társadalombiztosítási Intézet kutatási osztálya már végzett néhány felmérést, hogy megértse a válság mértékét. 

Röviden összefoglalva: 2020-ban olyan mértékben esett vissza az életszínvonal (4.4%), hogy ennek hatására a szegénységi küszöb szintje is zuhant – ez egy főre számítva mindössze 2403 sékelt jelent. Az az abszurd helyzet állt elő, hogy amíg egyszerűen a számokat nézve a szegénység elvileg csökkent, a valóságban a szegénységben élők száma nőtt, az állami biztosító intézet tanulmánya szerint 2019-hez képest fél százalékponttal a felnőttek, egy százalékkal a gyermekek körében. 

A koronaválság miatt bevezetett progresszív segélyezés, főleg a munkanélküli segély mértékének és az arra jogosultak körének kiterjesztésével ezt a folyamatot 2020 végére sikerült megállítani, mivel a legalacsonyabb bevétellel rendelkező családok kapták a támogatások zömét, és így esélyt a „túlélésre”. Zsong a fejem az adatoktól. Becsukom az oldalakat, és inkább a téren játszó kisfiúra gondolok. Szimbólummá nő a szememben. A leszakadókon segíteni akaró társadalom ígéretévé.

paros portre (002).JPG

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Ma hat éve halt meg Kertész Imre író
2022. Március 31. / 11:35

Ma hat éve halt meg Kertész Imre író

Kommentek