A chomec hatalma: elveszítette parlamenti többségét az izraeli koalíció

2022. Április 06. / 10:11


A chomec hatalma: elveszítette parlamenti többségét az izraeli koalíció

Izraelben a nyolcpárti kormánykoalíció elveszítette többségét a parlamentben egy képviselő távozásával – jelentette ma a helyi média. Idit Szilman (címlapképünkön), a kormánykoalíció elnökasszonya azon veszett össze az egészségügyi miniszterrel, hogy a pészach alatt lehet-e kovászos ételt adni a kórházakban. 

Idit Szilman, a jobboldali Jobbra (Jamina) párthoz tartozó politikus bejelentette, hogy ezentúl nem támogatja a nyolcpárti, baloldali, centrista, jobboldali és egy arab pártból összeállt koalíciót. 

Szilman lépése váratlan, erről em tájékoztatta a koalíció egyik tagját sem, köztük pártjának vezetőjét, Naftali Bennett miniszterelnököt sem – a Jediót Ahronót  című újság hírportálja, a ynet szerint. 

Benjámin Netanjahu, a Likud párt és az ellenzék vezetője üdvözölte Szilman döntését, és bejelentette, hogy tárt karokkal várja a Likud párt soraiban a képviselőnőt. 

A ynetnek név nélkül nyilatkozó politikai források szerint Szilman előzetesen egyeztette lépését a Likuddal. Ha nem lesz másik képviselő, aki hamarosan szintén távozik a Jobbra párt frakciójából – és ezzel annak felbomlását okozza, – akkor az izraeli törvények szerint „kivált" képviselőnek nyilváníthatja pártja, akárcsak a kormány megalakulásakor kilépett párttársát, Amichai Siklit, és nem indulhat a következő választásokon. 

Múlt héten Szilman összekülönbözött a baloldali liberális Merec pártot vezető Nican Horovic egészségügyi miniszterrel azon, hogy a kórházakba beengednek-e a pészach hétnapos ünnepének (Izraelben) idején kovászos ételeket, köztük kenyeret, amelyek fogyasztása nem számít kósernek ebben az időszakban.

A jeruzsálemi Hadassza kórház vezetése megpróbálta megakadályozni az ilyen kovászos ételek, a „chomec" bejutását az intézménybe, noha az izraeli legfelsőbb bíróság korábban határozatban mondta ki, hogy ehhez nincs joga.  Ezután Horovic levelet küldött a kórházak vezetőinek az egész országban, melyben figyelmeztetett az alkotmánybíróságként is működő bíróság döntésére. 

– Horovic engedélyezi a chomecet a kórházakban? Nem engedjük, hogy miniszter legyen – mondta Szilman a kneszet általa vezetett egészségügyi bizottságának ülésén. – Átlépett egy határt, amely az én felügyeletem alatt nem történhet meg. 

A katonai rádióban megszólaltatott elemzők szerint a többség elvesztésével megkezdődött a kormány felbomlása, és legkésőbb tíz hónap múlva feloszlik, amikor nem lesz többsége az új költségvetés elfogadásához, de valószínűleg már hamarabb véget ér pályafutása újabb képviselők távozásával, mely után majd kiírják az újabb, előrehozott választásokat.

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek