Purim slágere: a Hámán-táska (recept)

2022. Március 17. / 13:44


Purim slágere: a Hámán-táska (recept)

Purim legjellegzetesebb édessége a Hámán-táska, vagy ahogy máshogy hívják “Hámán füle'”.  A furcsa nevű édesség alakjának és elfogyasztásának több magyarázata van. Az egyik magyarázat szerint a német mák (Mohn) és a táska (Taschen) szavak összevonása, héber névelővel ellátva (Há-Mohn-Taschen), melyben így szerepel a Hámán (Há-Mohn) szó is- amely így valójában mákos táskát, vagy mákos derelyét – barátfülét jelent.

Más nézett szerint Hámán süvegének volt ilyen alakja, míg sokan úgy vélik, hogy a halálra ítéltek fülét akkoriban levágták (ozné Hámán – Hámán füle). Vannak kik úgy vélik, hogy a három szöglet a zsidóság három ősatyját jelzi, mert az ősök: Ábrahám, Izsák és Jákob érdeme volt, hogy jött purimkor a segítség.

A háromszög alakú süteményről úgy tartják, hogy az Hámán kalapját szimbolizálja, habár elnevezése szó szerint azt jelenti, hogy “Hámán zsebe”.

Más nézetek szerint a sütemény neve a német Mohntaschen vagy “mákos zsebről” ered. Állítólag egy 20. századi pesti cukrászdás készített mákkal töltött háromszögletű süteményt, melyet a barátfüle tészta nyomán mákosfülnek, vagy másképpen Mohn-fül-nek nevezett el. Ebből lett a Homon, később a Hámán fül, vagy inkább táska.

Aki nekilátna elkészítéséhez, íme egy jó recept:

Hozzávalók:

35 dkg rétesliszt,
15 dkg margarin,
1dkg élesztő,
10 dkg cukor, só, reszelt citromhéj,
2 tojás, kevés rum, szilvalekvár vagy máktöltelék.

A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal és az élesztővel. Belekeverjük a cukrot, a sót, a citromhéjat, a két tojást, és annyi rumot adunk hozzá, hogy jól nyújtható tészta legyen. Kinyújtjuk, és háromszögletű darabokra vágjuk. Szilvalekvárral vagy mákkal töltjük, félbehajtjuk, szélét lenyomkodjuk, és tojással kenve kikent lisztezett tepsiben pirosra sütjük. 

Készíthetjük úgy is, hogy nagyobb pogácsaszaggatóval kivágjuk, a tölteléket középre rakjuk és három oldalról felhajtva középen összenyomjuk.

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
„…Megadom esőzéseteket a maga idejében..."
Élet + forma
Sport és zsidóság, avagy nézzük közösen az EB-döntőt!