Láthatatlan elkövetők: előadás a nyilas nőkről

2021. Október 19. / 17:51


Láthatatlan elkövetők: előadás a nyilas nőkről

Holnap, azaz szerda éjfélig fogadnak el jelentkezéseket arra az online előadásra, amelyen Pető Andrea, a Láthatatlan elkövetők – Nők a magyarországi nyilas mozgalomban című könyv szerzője, a Közép-Európai Egyetem (CEU) tanára ismerteti egyedülálló kutatásának eredményeit. A Yad Vashem Intézet előadás-sorozatának keretében szervezett rendezvény október 21-én, csütörtökön késő délután 6-kor kezdődik a Zoom platformon. 


Amint arról korábban már hírt adtunk, az 1944. október 15-i nyilas hatalomátvétel 77. évfordulója alkalmából Pető Andrea, az MTA doktora, a Közép-Európai Egyetem (CEU) tanára mutatja be egyedülálló kutatásának eredményét. Dely Piroska (és a nevéhez fűződő nyilas vérengzés) krimiszerű történetének feltárása kapcsán az előadó arra igyekszik választ találni, mi lehetett az oka a kegyetlenkedésnek, kik voltak az elkövetők, mi történt a vonatkozó népbírósági per során és hogyan alakult az eset emlékezete a háború utáni időszakban? 

le.jpg

Az előadás képet ad arról is, hogyan és miért vettek részt nők a szélsőséges radikális politikai mozgalmakban, majd hogyan váltak elkövetőkké. Ezek a nők egészen eddig „láthatatlanok” voltak a történetírásban, akárcsak a kollektív és egyéni emlékezetben. Most megismerhetjük a „láthatatlan elkövetők” motivációit, fényképeit, főbb személyiségtípusait, illetve annak okát, miért maradhattak hosszú évtizedeken át „láthatatlanok”.

A csütörtökön 18 órakor a Zoom internetes platformon kezdődő előadás ingyenes, de előzetes jelentkezéshez kötött. A részvételhez szükséges formanyomtatványt IDE KATTINTVA érhetik el. 

Jelentkezéseket szerda éjfélig fogadnak el.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek