Judy Batalion: Szenes Hannától a nácikra vadászó zsidó nőkig

2021. Július 18. / 20:03


Judy Batalion: Szenes Hannától a nácikra vadászó zsidó nőkig

Judy Batalion eredetileg a Szenes Hannára vonatkozó források után kutatott, amikor kezébe került egy jiddis nyelven 1946-ban kiadott könyv a nácikkal bátran szembeszállt fiatal és hősies lengyel zsidó nők történetéről. A további részleteket elmondja majd ő maga: a történész online előadása július 19-én (holnap), este 7 órakor kezdődik.


„Freuen in di Ghettos” (Nők a gettókban) – ez a címe annak az 1946-ban jiddis nyelven kiadott kötetnek, amelyre az ismert Szenes Hanna-kutató, Judy Batalion bukkant a magyar zsidó hősnővel kapcsolatos kutatásai során.

days-of-light-3.pngHárman a hősök közül: (balról jobbra) Vitka Kempner, Ruzka Korczak, Zelda Treger. (Fotó: Yad Vashem)

A kötet azokról a lengyel zsidő nőkről szól, akik lefizették a Gestapo őreit, majd színleg flörtölni kezdtek náci katonákkal, akiket végül lelőttek játékmacikba rejtett revolverekkel. Ezen kívül illegális hírleveleket terjesztettek, Molotov-koktélokat gyártottak, német utánpótlásvonalakat támadtak és ingyenkonyhát szerveztek az éhező zsidóknak.

Ezeknek a hősöknek a széles körben ismeretlen történetéről, a lengyel zsidó ellenállás eddig feltárt tényeiről szól Judy Batalion angol nyelvű, online előadása, amely július 19-én, este 7 órakor kezdődik, és amelyre ezen a linken lehet regisztrálni.

(Címlapkép: Vladka Meed hamis személyi igazolványa Stanisława Wąchalska névre kiállítva. Fotó: USA Holocaust Museum)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek