A Hold talajából oxigént előállító technológiát fejlesztett egy izraeli startup cég

2021. Április 26. / 16:21


A Hold talajából oxigént előállító technológiát fejlesztett egy izraeli startup cég

A Hold talajából oxigént előállító technológiát fejlesztett egy izraeli startup cég – közölte az Izraeli Űrügynökség (ISA). "Az új technológia kövezheti ki a Holdon létrejövő, annak talajából élő, állandó emberi települések kialakítása felé vezető utat" – véli az ISA.

Az ISA támogatásával a Helios által kifejlesztett technológia oxigént és különböző típusú fémeket termel a Hold homokja által táplált reaktorral. A Hold talajtömegének mintegy 45 százaléka oxigénből áll. A folyamat elektrolízisen, vagyis az oxidok elektromos árammal történő lebontásán alapul. Először a regolitot, a Hold törmelékes kőzetrétegét 1600 Celsius-fokon megolvasztják, majd az olvadékon elektromos áramot vezetnek át, amíg bugyborékoló oxigén nem keletkezik. A folyamat melléktermékeként keletkező vas, szilícium és alumínium szintén felhasználható a holdi telepek létrehozásában.

A módszer célja, hogy megoldják a Földről szállítandó oxigén hatalmas költségének problémáját. A cég szerint egy kilogramm oxigénnek a Holdra szállítása a Földről mintegy 100 ezer dollárba (30 millió forintba) kerül. Márpedig oxigénre nagy szükség van az asztronauták légzéséhez és az űrhajók és rakéták űrbéli működtetéséhez.

Az új eszközt a tervek szerint a következő három év két űrmisszióján próbálják ki – közölt az ISA. (MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kultúra
Izraeli énekesnő, iráni zenészekkel Tel Avivban
Kultúra
A hét műtárgya: Szfira tábla
2021. Április 16. / 13:55

A hét műtárgya: Szfira tábla

Kommentek