Harsányi László: Zsidó művészek a viharban (49. rész) – Fiatal táncosnők

2021. Február 11. / 18:36


Harsányi László: Zsidó művészek a viharban (49. rész) – Fiatal táncosnők

1939-ben, az első két zsidótörvényt követően az OMIKE (Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület) - a Pesti Izraelita Hitközséggel szoros együttműködésben - a fellépési lehetőségeiktől, kenyerüktől megfosztott zsidó művészek számára létrehozta a Művészakciót. Ebben a nagysikerű kezdeményezésben 1944. március 19-ig 550 színész, énekes, zenész, táncos, festő, szobrász, író jutott lehetőséghez és szó szerint éltető levegőhöz.

E hasábokon időről-időre bemutatok egy-egy művészt az akkor és ott fellépő, kiállító szereplők közül.

Az OMIKE Művészakció előadásaiban többször léptek fel táncosok. Önálló táncestek is voltak, így 1942 februárjában a „Keringő-revü”, vagy még abban az évben Schumann „Karnevál”-jára koreografált táncköltemény. Ezen kívül számos zenei programnak voltak tánc-betétjei. Ilyen volt például az 1940 decemberében Kálmán Imre műveiből rendezett est, amelyen felléptek a Pallay tánciskola növendékei, vagy 1942 novemberében az Offenbach-revü és számos már színdarab, opera, stb.

Az ezeken fellépő, zömmel fiatal táncosokról és táncosnőkről nagyon kevés ismeretet sikerült megszereznem. Sok estben a születésük és haláluk ideje sem ismeretes előttem. A következő összeállításban megkísérlek néhányuknak „emléket állítani”, tovább szűkítve a kört azokra, akikről valamilyen fotót is be tudok mutatni.

Műsorközlő füzetMűsorközlő füzet1942

Ákos Klári (1920-1991) neve először 1936 júniusában bukkant fel a sajtóban, amikor a Magyarság beszámolt a Troyanoff iskola táncnövendékeinek vizsgájáról. Neve megtalálható volt további fellépésekről szóló beszámolókban. Egy romantikus balett-bemutató szereplőjeként lépett fel 1937-ben, majd ugyanezen társulattal volt angliai vendégszereplése. 1939-ben még mindig a Troyanoff balett tagja, egy évvel később pedig Nádassy Ferenc, az Operaház balettiskolája vezetője növendékeként tűnt fel.

A Művészakcióban 1942 elején és végén lép fel Schumann Karneváljában. 1952-től varieté és vidám műsorok szereplője volt, többek között Klapka György partnereként. Egy 1958-as hirdetés a Film Színház Muzsikában egy budapesti tánciskola tanáraként említi.

Ákos KláriÁkos KláriSzínházi Élet, 1937

Bán Magda (1926-2016). Nádasy Ferenc neves tánciskolájának növendékeként kezdte pályafutását. Gyerekszereplőként táncolt a Magyar Királyi Operaház több produkciójában. A zsidótörvények érvénybe lépését követően, több fiatal pályatársával együtt leparancsolták a színpadról. A háborút követően pályafutása a könnyebb műfajok és a táncoktatói munka irányába tolódott el. 1956-ig balett-tanárként működött, ebben az évben családjával együtt Kanadába vándorolt ki, ahol pedagógusi munkáját még hosszú évtizedekig folytatta.

Fellépett Schumann: Karnevál című művéből készült táncjátékban, 1942. április 25-én és 27-én.

Bán MagdaBán Magda

Brack Éva (?-?) Pallay Anna (lásd e sorozat 9. részét) tanítványa volt. 1934-1935-ben ezen kívül a Siesta szanatóriumban rendezett hangversenyen tűnt fel a neve. Ő is tanuló volt később Nádasy Ferenc tánciskolájában.

Fellépett a Művészakció Schumann: Karnevál című művéből készült táncjátékában, továbbá tácolt az 1944. márciusi kabaré előadáson. Az utolsó értesülés róla egy 1944. március 18-i műsorközlő lapon volt található, amely az Orkesztikai Intézet táncművészeti bemutatójáról szólt.

Brack ÉvaBrack ÉvaSzínházi Élet, 1936

Magyar Ági (1913-?) első fellépése a fellelhető adatok szerint 1923-ban volt egy gyermekelőadáson. Később fellépett a Városi Színház Ludas Matyi előadásában, majd a Jarden Varieté táncosnője volt. A húszas évek közepén egyfajta balett-pantomimmal tűnt fel. Vendégszerepelt Bécsben is. Az OMIKE Művészakcióban, egy 1941. májusi kabaréműsorban lépett fel, egy tánckreációval. 1942-ben hirdetik fellépését a Fészek-bárban.

Az 1945. októberi Budapesti Telefonkönyvben megtalálható a neve, mint balettmesteré. További adatom nincs róla.

Magyar ÁgiMagyar ÁgiSzínházi Élet, 1933

Nemes Hédy (?-?) az egyik fellépője volt 1931-ben az Újság gyermekelőadásának, amelyet a Király-színházban rendeztek meg. Jóval később, 1935-ben jelenik meg róla a következő hír egy fellépése alkalmából, amelyből azt is megtudhattuk, hogy Salvo Albert tanítványa volt. Később fellépett a kis Rott, a korszak híres kabaré-színészének jubileumi estjén. Kevés számú hír jelent meg ezután róla, a 1930-as évek vége felé, mint a Pallay-táncakadémia hallgatójáról. 

Az OMIKE Művészakcióban 1940 és 1944 között folyamatosan jelen volt. A Holokausztot átélve 1946-ban a budapesti Royal Revüszínház tagjai között tűnt fel. További sorsa még kutatandó.

Nemes HédyNemes HédySzínház, 1947

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek