„Szidike, nagyon fogsz hiányozni"

2020. Március 09. / 07:47


„Szidike, nagyon fogsz hiányozni"

„Ma elment örökre. Szidike, nagyon fogsz hiányozni” – ezt Szidike ápolója, Salamon Eszter osztotta meg a Facebook-oldalán március 6-án. A szegedi zsidó szeretetotthon egykori vezetője 95 éves volt.


Sámuel Hermanné Krausz Szidónia 1924-ben született Kárpátalján egy kis faluban, Ungtarnócon ortodox zsidó családban. Ő volt a család harmadik gyermeke, rengeteget dolgozott, és nagyon megtanulta az édesanyjától a kóser konyhát. A háború után elvégezte a gimnáziumot, majd 1968-ban átköltöztek Magyarországra. 

szidike2.jpgSzidike és Salamon Eszter (Fotó: Facebook)

Szidike Szegeden keresett olyan zsidó közösséget, ahová beállhatott dolgozni. Felvették a zsidó hitközség szeretetotthonába, ahol egy évig takarítónőként dolgozott. Látták azonban, hogy szereti az öregeket és az öregek is őt, így Szidike lett a zsidó szeretetotthon vezetője – harminc éven át, 1998-ig. De utána is besegített még az intézmény kóser konyháján. Ő tanította be Salamon Esztert, aki az utódja lett a kóser konyhán. (Salamon Eszter említett Facebook-bejegyzése ide kattintva olvasható.)

 „Még nem jártam iskolába, de már tudtam, mert sokat figyeltem anyukámat a konyhában, hogy hogyan kell a csirkét kóseríteni. Nem volt szabad senkinek odaadni, nehogy betréflizzék” – mesélte Szidike abban a kisfilmben, amelyben a zsidó konyháról, gasztronómiáról és ünnepekről, valamint híres szegedi zsidó családokról – Pick, Glück, Kotányi, Paczauer – esik szó.

(Forrás: Szegedma.hu)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek