Meghalt Lugosi Lugo László fotográfus, a Zsidó Budapest alkotója

2021. Július 19. / 10:58


Meghalt Lugosi Lugo László fotográfus, a Zsidó Budapest alkotója

Életének 68. évében tegnap este meghalt Lugosi Lugo László (1953) fotográfus, szakíró, Budapest XX. század végi és ezredfordulós történetének legavatottabb fotós dokumentátora. Neki köszönhetjük az 1980-90-es évek budapesti zsidó helyszíneinek művészi megörökítését. Legyen neki könnyű a föld!


– Újra meg újra megnézi nekünk Budapestet – írta a Zsidó Budapest című kötet előszavában Esterházy Péter, és ezt a tűpontos mondatot mostantól múlt időbe kell tennünk. 

Lugosi Lugo László újra és újra megnézte nekünk Budapestet, újra és újra ráirányította tekintetünket arra a csodálatos világra, amelyben élnünk adatik. Az keveset mondana róla, ha azt mondanánk: ismerte és látta Budapest zsidó helyszíneit, hiszen Lugosi voltaképpen az egész fővárost úgy ismerte, mint a tenyerét – az más kérdés, hogy más szemmel nézte, mint mi. Őrző szeme volt, megőrző tekintete, ez a magyarázata annak, hogy az épített környezetben sem pusztán tárgyakat, köveket és falakat látott, hanem: embert. 

lug.png

Ezekben az órákban sokan búcsúznak tőle szeretettel, a megemlékezések közül hadd idézzük barátja és munkatársa, Bojár Iván András megható sorait:

„Könyveket készített az eltűnő kismesterségekről, a zsidó Budapestről, és még annyi mindenféle metszetben szelte keresztül-kasul képeivel a várost. Épp azokról a pontokról exponálta újra képeit, ahonnan eredetileg nagy elődje, Klösz készített fotókat a gründerzeit éveiben. Lugo végigportrézta a hetvenes-nyolcvanas évekbeli Fiatal Művészek Klubja, majd a demokratikus ellenzék panteonját. Minden sarkot, beugró üzletportált ismert, a jó látószögeket, a külvárosi üzemek képileg érdekesen futó téglafalait. Egyben az egészet és molekuláira szétszedve a várost, a részleteket is. André Kertésszel folytatott beszélgetése korszakos jelentőségű dokumentum. Nagyon nagy veszteség. Kincsek őrzője. Lugo és Mihály, úristen, mekkora űr marad utánatok!”


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek