Emléktáblát avattak a Maros utcai mészárlás áldozatainak emlékére

2021. Január 14. / 14:56


Emléktáblát avattak a Maros utcai mészárlás áldozatainak emlékére

2021. január 12-én V. Naszályi Márta I. kerületi, és Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester együtt avatta fel azt az emléktáblát, amely a Maros utcai rendelő falán sorolja fel a meggyilkolt áldozatok neveit.

1945. január 12-én egy nyilas horda betört a Maros utcai kórház épületébe és meggyilkolt 84 ártatlan embert. Másnap a kórház személyzetéből további négy ápolót kínoztak meg, majd lőttek agyon. A gyilkosok magyar nyilasok voltak. Az áldozatok magyar nők, gyerekek és férfiak.

1945. január 12-én itt mészárolták le a kórház betegeit, orvosait, személyzetét, 84 embert. Másnap, megkínzásuk után további négy nővért lőttek agyon. A gyilkosok magyar nyilasok voltak, az áldozatok magyar polgárok.

1945. január 12-én az esztelen öldöklés 44 nő és 40 férfi életének vetett véget Budapesten, az oroszok által akkor már körülzárt fővárosban. Az elkövetők közül nem mindenki bűnhődött meg, sőt akadt olyan, akit később még a kommunista hatalom is megpróbált felhasználni saját céljai érdekében – s ezek nem sokkal voltak különbek, mint annak idején a nyilasok elképzelései. 1945. január 12-én Kun András kiugrott minorita pap vezetésével mintegy 20-25 fékevesztett pártszolgálatos támadta meg a Budai Chevra Kadisa Maros utcai kórházát és egyetlen szerencsés túlélő kivételével mindenkit lemészárolt.

Kapcsolódó írásunk:
Pokorni Zoltán elsírta magát a városmajori tömeggyilkosságok helyszínén

Címlapkép: Budavári Önkormányzat Facebook oldala

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek