Mai szülinapos: Rudolf trónörökös, zsidók és magyarok titokzatos, tragikus sorsú barátja

2017. Augusztus 21. / 21:23


Mai szülinapos: Rudolf trónörökös, zsidók és magyarok titokzatos, tragikus sorsú barátja

A nagynémet nacionalisták gyűlölték, mert a magyarok és a zsidók pártját fogta állandóan, a legendás emberbarát, Hirsch báró finanszírozta a kicsapongásait, Falk Miksa lapjában tette közzé liberális meggyőződésű szövegeit és a 120 éve kísértő legenda szerint beleszeretett egy egyszerű zsidó lányba, amikor „álruhában” járt a nép között és a lány belehalt a főherceg utáni vágyakozásba.


Azt mondják, az édesanyja, Sissi királyné érzékenységét örökölte, művelt volt, intelligens, nyitott szabadgondolkodó, a felekezeti egyenlőség híve. Az arisztokrácia helyett a polgársághoz vonzódott, tudott írni és úgy gondolta, hogy az uralkodó csak népei beleegyezésével gyakorolhatja hatalmát, nem Isten rendeléséből. Néha még a köztársaság gondolatával is eljátszott állítólag. Ferenc József császár, apostoli királyunk egyetlen fiúgyermeke nem volt tipikus Habsburg. Egy világtörténeti szerepe vége felé ballagó, nagy dinasztia kifinomultan dekadens sarja volt csupán, egy konzekvensen liberális, szabados életmódot folytató, 30 éves korában a birodalom helyett a szerelmi halált választó, romantikus trónörökös.

Nagynémet nacionalista ellenfelei jól sejtették, hogy világképe mögött volt némi zsidó befolyás is. Liberálisabb, nyíltabb írásait – egy vadászó trónörökös publicista – Falk Miksa legendás lapjában közölte a Pester Lloyd hasábjain, egy udvarhű magyar zsidó német nyelvű orgánumában. A legendás Hirsch báró is a barátja volt, az önzetlen szívű filantróp, zsidó és nem zsidó ügyek nagylelkű támogatója, akiről nemrég a Magyar Narancsban emlékeztünk meg „egy civileket pénzelő zsidó milliomos: az ügynök halála” címen.

A magyar néphez fűződő kapcsolatát a legnagyobb magyar zsidóbarát, Jókai Mór méltatta érzelmes búcsúztatójában: „Soha trónra hivatott fő és szív több erénnyel és bölcsességgel föl nem volt ruházva; soha a magyar nemzetnek igazabb barátja nem volt; soha fejedelmi sarj hazáját úgy nem imádta, mint ő.” Magyar és zsidóbarát vonzalmai egy tőről fakadtak, liberalizmusából és egyként zavarták ellenfeleit.

Úgy tartották, szeretett elvegyülni a nép között és volt egy alkalom, amikor Prágában egy egyszerű zsidólánnyal találkozott. Szerelmük a sokszor megénekelt, talán igaz mese szerint, noha szárba szökkent, nem virágozhatott ki. Egyik család sem támogatta volna a házasságot érthető okokból, a lányt gyorsan férjhez adták és hamarosan meghalt, a legenda szerint a Rudolf távollétén érzett szerelmi bánat vitte el. Rudolf nehezen felejtette őt, gyakorta felkereste éjjelente a sírhelyét. Talán túl szép, hogy így igaz legyen, de a tragikus sorsú, fiatalon elhalt trónörökös legendáriumának része.

És képzeljenek el egy birodalmat, amely még ma is áll, amelyet egy Habsburg-zsidó dinasztia irányít gyengéd kezekkel, amely népeinek nem börtöne, amely sok kultúrájú, s amelynek élén Rudolf és a prágai zsidólány leszármazottai állnak. Egy Közép-Európai Uniót a 21. században. Szép volna, nem?

A trónörökös valamint egy másik fiatal szerelme kettős öngyilkosságot követett el, amikor még Rudolf sem volt több 30 évesnél. Azóta, majdnem 130 éve van módunk elképzelni egy másik történetet az Osztrák-Magyar Monarchiáról.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek