Magyarul is olvasható már az Unortodox

2020. Május 05. / 12:43


Magyarul is olvasható már az Unortodox

A Libri Könyvkiadó gondozásában jelent meg Deborah Feldman: Unortodox – A másik út (Hogyan fordítottam hátat a haszid közösségnek) című könyve, amelyből korábban a Netflix készített nagy vitákat kiváltó sorozatot. (A filmről márciusban honlapunkon is írtunk.)


A külvilágtól mereven elzárkózó szatmári zsidó közösség tagjaként Deborah Feldman (címlapképünkön) szigorú szabályok szerint nevelkedett Brooklynban. Előírták számára, mit viselhet, kivel beszélhet, mit olvashat. Az oktatásával alig törődtek, az egyetlen elvárás vele szemben az volt, hogy engedelmes lány és jó feleség váljon belőle. Mindössze tizenhét éves volt, amikor hozzáment a családja által kiválasztott férfihoz, akit alig ismert.

Deborah fuldoklott a mind érzelmi, mind testi értelemben diszfunkcionális házasságban, és a közösségben, amely nagyon szűk teret hagy a nőknek, legyenek bármennyire tehetségesek. Deborah-t pánikrohamok gyötörték, és elképzelése sem volt arról, hogyan enyhíthetne szorongásán. 

Kilátástalan helyzetében fokozatosan találta meg a kiutat: miután megszületett a fia, egyre világosabbá vált számára, hogy képtelen megfelelni a haszid zsidó közösség elvárásainak, és maga mögött kell hagynia addigi életét. Egy bátor elhatározással feláldozott hát mindent, amit addig ismert, hogy szabad lehessen, és gyermekét is szabad embernek nevelhesse.

Unortodox című önéletrajza 2012-ben jelent meg és azonnal sikerkönyv lett. A kötet megjelenése óriási vihart kavart, korábbi közössége üldözte és számtalan alkalommal megfenyegette. Ő mégsem bánja, hogy mindenki számára elérhetővé tette történetét, mivel hisz abban, hogy könyvével párbeszédet kezdeményezhet a zárt vallási közösségekben tapasztalható gyakori elnyomásról és bántalmazásról, és hangot adhat azoknak, akikre korábban senki sem figyelt. 

Feldman könyve a napokban jelent meg magyarul Getto Katalin fordításában  a Libri Könyvkiadó gondozásában. 

(Címlapkép: nyugatiter.blog.hu)

(Forrás: Libri Kiadói Csoport)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek