Ha Zsidó Kulturális Fesztivál, akkor: klezmer a négyzeten!

2022. Augusztus 18. / 16:50


Ha Zsidó Kulturális Fesztivál, akkor: klezmer a négyzeten!

Közönségünk évről évre visszatérő vendégeink már tudják, az új vendégeink pedig most fogják megtudni, hogy a Zsidó Kulturális Fesztivál kihagyhatatlan eleme a klezmer, vagyis a kelet-európai térség zsidóságának világhírű dallamokkal teli népzenéje. A mostani fesztiválunkon négy klezmeres programunk is lesz, fellép nálunk Klezmerész Janicsák Vecával, Falusi Mariann Darvas Kristóffal és művésztársaival, valamint az elmaradhatatlan Budapest Klezmer Band és a Sabbathsong Klezmer Band. Ne feledjék: életörömre hangolunk!

klezmer-cimlap.png

Az idei Zsidó Kulturális Fesztiválelső klezmer-programja a Frankel Leó úti zsinagógában lesz szeptember 5-én, hétfőn este 7 órától, amikor a Klezmerész együttes lép színpadra Janicsák Vecával. A 18 éve alakult Klezmerész együttest aligha kell bemutatni közönségünknek, hiszen a csapat több mint 10 éve állandó résztvevője a rendezvénysorozatnak. Jiddis, szefárd, héber és magyar nyelvű dalokat játszanak, a zenekar egyedi hangzását a két kirobbanóan tehetséges énekesnő, Klein Judit és Török Judit különleges vokálja adja, őket kíséri egy tradicionális összetételű, öt fős zenekar (klarinét, hegedű, gitár, basszus és dob).  A Klezmerész rendszeresen hív vendégelőadókat a koncertjeire, ezúttal sztárvendégük a televíziós tehetségkutatókban feltűnt Janicsák Veca lesz, aki több mint egy évtizede van jelen a magyar pop élvonalában.

Klezmeresz_Event_1920x1005.jpg

Az idei fesztivál második klezmer-programját a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában rendezzük szeptember 7-én, szerdán este 7 órától, amikor Falusi Mariann áll színpadra Darvas Kristóf és zenésztársai kíséretében. A zeneileg magasan képzett Falusi Mariann dzsessz énekesként kezdte a pályáját, 1983-ban ő nyerte meg a híres Ki mit tud? országos versenyt dzsesszénekes kategóriában, majd Lang Györgyivel megalakította a Pa-dö-dö nevű duót, amelynek népszerűsége több mint harminc éve töretlen. Ezen az estén klezmert hallunk majd tőle, s habár a klezmer lehet táncos, lehet szomorkás, lehet hejehujás és lehet sírós-rívós, de ezen a koncerten a klezmer sajátosan „falusimariannos” lesz, ezt bizton állíthatjuk. Falusi Mariann rendkívüli előadóművészi képessége és össze nem téveszthető énekhangja még egy ilyen több évszázados tradícióval bíró műfajt is képes a saját képére formálni.

FalusiMariann_Event_1920x1005.jpg

A következő klezmer-est helyszíne a Dohány utcai zsinagóga, időpontja pedig szeptember 8-a, csütörtök este 8 óra, mikor a kortárs magyar klezmer zene „atyja”, Jávori Fegya lép a közönség elé zenekarával, a Budapest Klezmer Banddel. Megint nem fogunk csalódni: ezúttal is a tőlük megszokott, legendásan magas színvonalon adják majd elő a hagyományos jiddis népzenei dallamkincsre épülő repertoárjukat. A mostani koncertjük egyik különlegessége azonban az lesz, hogy a zenekarral ezúttal színpadra lép a születésnapját ünneplő Rost Andrea világklasszis operaénekes, aki ezúttal magyar, cigány és jiddis népdalokat ad elő. A rendezvény másik különlegessége, hogy ezen a koncerten közreműködnek majd a népzene olyan hazai mesterei, mint Bolya Mátyás, Lukács Miklós és Szokolay Dongó Balázs.

Budapest_Klezmer_Event_1920x1005.jpg

A fesztivál utolsó klezmer-programja a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában lesz szeptember 12-én, hétfő este 7 órától, amikor fesztiválunk egyik állandó fellépőjével, az idén 24 éves Sabbathsong Klezmer Banddel találkozhat a közönség. A Masa Tamás által vezetett együttes ezen a koncerten két legendás művészről emlékezik meg. Egyrészt a 110 éve született Fényes Szabolcsról, aki a vészkorszakban sok zsidó művészt bújtatott az Operettszínház raktárszínházában, másrészt megemlékeznek a zsidókért ugyancsak bátran kiálló Jávor Pálról, az első magyar férfi filmsztárról, aki idén lenne 120 éves. A Sabbathsong Klezmer Bandtől megszokott, vérpezsdítő héber, jiddis és magyar dallamok mellett természetesen szívet, lelket melengető lírai számok is felcsendülnek majd, sőt, a 10 fős formáció meglepetés-produkciókat is tartogat erre az estre.

Sabbathsong_Event_1920x1005.jpg

Tartsanak velünk a klezmer világába, s ne feledjék: életörömre hangolunk!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek