Díjazták a zsidó ügyvédnő eseteit

2019. November 17. / 14:31


Díjazták a zsidó ügyvédnő eseteit

A legjobb emberi jogi film díját Az ügyvéd (Advocate) című film, Rachel Leah Jones és Philippe Bellaiche munkája kapta a 16. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon szombaton. A magyar közönségdíj nyertese Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje lett, amely Fahidi Éva holokauszttúlélő életútjának története.


A díjnyertes dokumentumfilm egy izraeli zsidó ügyvédnő legfontosabb eseteit tekinti át; Rachel Leah Jones és Philippe Bellaiche filmjének főszereplője  izraeli zsidó ügyvédnő, Lea Tsemel, aki közismert arról, hogy palesztin vádlottak kemény ügyeit vállalja: feministáktól, fundamentalistáktól és békés tüntetőktől fegyveres ellenállókig. A film valós időben követi Tsemel munkáját, amelynek során eddigi legfiatalabb ügyfelének, egy 13 éves fiúnak nagy port kavaró tárgyalása is zajlik. Egyben áttekinti az ügyvédnő legfontosabb eseteit és reflektál munkája politikai jelentőségére, de azt is megmutatja, mekkora személyes árat fizet az, aki az „ördög ügyvédjének” szegődik. 

A magyar közönségdíj nyertese Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje lett. A film Fahidi Éva életútjának története, aki 20 évesen egyedül jött haza Auschwitz-Birkenauból, ahol 49 családtagját ölték meg, 90 évesen pedig felkérést kapott, hogy szerepeljen egy róla szóló táncszínházi előadásban.

A nemzetközi közönségdíjat a román Alexander Nanau Colectív című filmje nyerte el. Ez arról a tűzesetről szól, amely 2015-ben a bukaresti Colectív nevű szórakozóhelyen ütött ki; 27-en haltak meg a tűzben, 37-en pedig tragédiát követő hetekben a nem megfelelő kórházi kezelés és az ott elkapott fertőzések következtében. 

A nemzetközi diákzsűri különdíját az amerikai Bűn+bűnhődés című film, Stephen Maing munkája kapta, amely egy New York-i rendőrcsapat mindennapi küzdelmeit mutatja be. 

A legjobb diák- és elsőfilm díját Bartha Máté Szél viszi című alkotásának ítélték oda, a nemzetközi zsűri különdíjasa pedig Elita Klavina Zoryana döntése című filmje lett.  

Idén az UNICEF Magyarország támogatásával második alkalommal összeállt háromtagú gyerekzsűri választotta ki a fesztivál nyertes gyerekfilmjét a Diák Verzió öt filmje közül, ezt a díjat a Steve Loveridge által rendezett Matangi/Maya/M.I.A. című dokumentumfilm kapta, amely  Srí Lanka-i, brit és amerikai koprodukcióban készült.

(Az MTI tudósítása alapján)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
A francia nagykövet a Mazsihisz elnökénél
Ünnepek
Mert az ember másokért él – Jó szombatot!