Biblia Show – Örömkoncert Kováts Krisztával a Rumbach-ban

2024. Március 20. / 12:06


Biblia Show – Örömkoncert Kováts Krisztával a Rumbach-ban

Kováts Kriszta előadása nyitja meg az idei PurimFesztet a Rumbach zsinagógában Az Evita és a Mamma mia! sztárját kérdeztük a csütörtöki Biblia Showról, ami sokszínűségével méltán vált a fesztivál nyitóprogramjává.

A művésznő március 21-én, csütörtökökön este 7 órakor lép föl a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában, ahol a hely szakrális jellegéhez méltón a legismertebb bibliai történeteket énekli és meséli el Wolf Péter és Fábri Péter dalaival.

Jegyvásárlás a képre kattintvaJegyvásárlás a képre kattintva

Hallottál esetleg a Purimról korábban? Van valamilyen élményed az ünneppel kapcsolatban?

Igen, hallottam a Purimról. Tudom, hogy Eszter könyvében lehet olvasni a történetet, hogy a zsidók megmenekültek attól, hogy kiirtsák őket a perzsák uralkodás alatt. De a zsidó népnek annyiszor kellett ezzel szembenéznie a történelem során, hogy mindig örömünnep, amikor ez sikerül. Ilyen értelemben gondolom sokkal általánosabb ez az ünnep. Bár én még nem vettem részt Purimon korábban, de tudom, hogy étellel és itallal is megünneplik ezt a hagyományban. Nagyon örülök, hogy a Biblia show című előadásommal részt vehetek ezen a felemelő ünnepen.

Miben lesz most más előadás a korábbiakhoz képest?

Mindenképp más lesz, hiszen a cédén korábban egy barokk trió kísért. Most a zeneszerző, Wolf Péter ül a zongoránál. Korábban a lányom, Fábri Flóra csembalózott, de ő most külföldön él. Ráadásul ugyanezen a napon fog koncertezni Baranyai Piroska csellóművésszel is, aki szintén a lemezen játszott. Így most Faludi Judit fog csellózni. Keönch László maradt a régiekből: ő hegedül, ütőhangszerezik, vokálozik, sőt még beatboxol is.

Van kapocs a dalválasztás és az ünnep között?

Konkrét dalunk nincs a Purimról – legfeljebb az egész anyag egy főhajtás a Biblia csodálatos sokszínűsége előtt. A cím is ezt akarja kifejezni: ahogy egy show-ban a spotlámpa fénye hol az egyik, pontra világít, hol a másikra, mi is csak egy-két neves bibliai történetet idézünk fel a dalokkal. Igaz, hogy a Biblia ihlette a dalokat, de ezeket az érzéseket ma is ugyanúgy érezzük: legyen szó a hűségről vagy a csábításról, arról, hogyha mégis menni kell, mit vinnénk magunkkal a bárkára, vagy egy bizonyos kor után miért érezhetjük úgy, hogy a jövő mindig másoké. De az is elég aktuális, hogy ha túl sokat nézünk vissza a múltba, akkor úgy járhatunk, mint Lót felesége: belemerevedünk a régi problémáinkba.

És ahogy az egyik dalunk címe is egy bibliai idézet: mindennek ideje van.
Most az örömnek és ennek a koncertnek is van itt az ideje.

Zucker-Kertész Lilla

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Hogyan védekezhetünk az egyre nagyobb antiszemitizmus ellen?
Zsidó világ
Böjtnap Eszter királyné emlékére
2024. Március 21. / 08:22

Böjtnap Eszter királyné emlékére