A kő magyarországi ősbemutatója a Vígstreamházból

2020. December 02. / 09:57


A kő magyarországi ősbemutatója a Vígstreamházból

Marius von Mayenburg A kő című drámájában családról családra, generációról generációra hagyományozódott titkok, falakba eltemetett történetek elevenednek meg 1935 és 1993 között.  A darab magyarországi premierjét december 5-én, e héten szombaton este élőben közvetítik az interneten a Pesti Színházból. Szereplők: Nagy-Kálózy Eszter, Szilágyi Csenge, Hegyi Barbara, Telekes Péter, Antóci Dorottya és Majsai-Nyilas Tünde.


1993-at írunk. Heidrun hazatér drezdai szülőházába édesanyjával, Withával és lányával, Hannával. Abban reménykedik, hogy új életet kezdhetnek, a költözés és a ház azonban felkavarja az emlékeket, felszínre törnek a falakban és a kertben eltemetett családi titkok. Régóta dédelgetett családi legendák foszlanak semmivé, és fájdalmas hazugságok lepleződnek le. 

1935-ben Heidrun apja egy Swarzmann nevű zsidó családtól veszi meg a házat, de a tulajdonosváltás nem hoz szerencsét se a családnak, se a háznak. Bár Witha és Heidrun túlélik Drezda bombázását, de 1953-ban elmenekülnek az NDK-ból, maguk mögött hagyva az otthonukat és a múltat, majd 1978-ban visszatérnek egy rövid látogatásra, hogy magukkal vigyenek egy fontos emléket. 

Marius von Mayenburg A kő című drámájában családról családra, generációról generációra hagyományozódott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek a felszínre, melyekkel talán megérthetünk valamit a múltunkból, de méginkább a jelenünkből – olvasható az előadás sajtóanyagában. 1935 és 1993 között az időben előre-hátra utazva, párhuzamosan ismerjük meg a jelen, a közelmúlt és a régmúlt titkait egy ház történetén keresztül, amely az évtizedek alatt többször gazdát cserélt. Politikai rendszerek jönnek-mennek, a szereplők különböző időpillanatokban, különböző életkorokban fogalmazzák újra a viszonyukat a múlthoz és egymáshoz is, és egyre többet megtudunk a kőről is, amit egykor bedobtak a ház ablakán. 

– Sok közép- és kelet-európai nemzet szenvedett totalitárius diktatúra alatt, miközben sokan e nemzetek tagjai közül szolgálták, sőt támogatták ezeket a rezsimeket. A családok, a történetek és a nemzeti történelem hamis újraírására, kozmetikázására, ,,igazságosabb” újraértelmezésére tett próbálkozásokat jól ismerjük. Azért fontos ez a mű, mert a múlt igazságának feltárásával közelebb kerülhetünk a jelen igazságának felismeréséhez– emeli ki Michal Dočekal, a darab rendezője, a Prágai Városi Színházak igazgatója.

A produkcióban színpadra lép Nagy-Kálózy Eszter, Szilágyi Csenge, Hegyi Barbara, Telekes Péter, Antóci Dorottya és Majsai-Nyilas Tünde.

A darab magyarországi ősbemutatóját december 5-én a Pesti Színházból közvetítik: a Vígstreamház élő stream premierjét az eSzínház felületén követhetik figyelemmel.

(Címlapkép: Vígszínház)

További információkért, jegyekért kattintsanak ide.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Izrael
Irán több tucat drónt indított Izrael ellen
Zsidó világ
Pészah 2024: ünnepi fogalomtár
2024. Április 21. / 12:20

Pészah 2024: ünnepi fogalomtár