Tegyünk a békéért – nyilatkozatot adott ki a megújult Keresztény-Zsidó Tanács

2024. Május 29. / 10:05


Tegyünk a békéért – nyilatkozatot adott ki a megújult Keresztény-Zsidó Tanács

Alábbiakban a Keresztény-Zsidó Tanács közös nyilatkozatát adjuk közre.

Mint azt korábban megírtuk a Keresztény-Zsidó Tanács 2024. május 22-én megtartotta évi rendes közgyűlését, amelynek fő napirendi pontja a tisztújítás volt. A tanács alapszabályának megfelelően az elnököt a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) a társelnököt pedig a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) jelöli.

Mindkét elnök eddigi jelölését megerősítette a saját egyháza, így az elnök a következő öt éves ciklusban továbbra is Székely János püspök, a társelnök pedig Radnóti Zoltán főrabbi.

A testület két alelnököt választott Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök püspöke és Szent-Iványi Ilona, a Magyar Unitárius Egyház Magyarországi Egyházkerületének jegyzője személyében.

keresztény-zsidó-tanács-új.jpg

  • A tanács megvitatta az Izrael ellen 2023. október 7-én a Hamasz által elkövetett terrortámadás és az erre válaszul Izrael által Gázában indított hadműveletek után beállt helyzetet. A tanács tagjai sajnálattal és fájdalommal állapították meg, hogy a világban e mellett is számos háború zajlik.
  • Kifejezték meggyőződésüket, hogy a Gázában zajló háború nem indokolhat sem zsidógyűlöletet, sem a palesztin néppel szembeni ellenségességet. Imádságban kérték a béke ajándékát, a túszok kiszabadulását, a civil lakosság megkímélését.

A Keresztény-Zsidó Tanács megerősítette azt az elkötelezettségét, hogy testületileg és a tanács tagjai egyénileg is a béke üzenetének hírnökei akarnak lenni a társadalomban és egyházi közösségeikben. Ez a felelősségük abból a közös hitből fakad, hogy a Teremtő az embert a saját képmására alkotta (v. ö. Ter 1,27). A béke a Teremtő Isten egyik legértékesebb ajándéka. A Biblia egy helyen így fogalmaz: „Az Úr béke” (Bír 6,24); a Messiásról pedig ezt írja: „Ő maga lesz a béke” (Mik 5,4). Ezért az Isten képmására alkotott ember egyik legfontosabb hivatása a béke megteremtése és megőrzése.

A tanács tagjai vállalják és javasolják minden jóakaratú embernek, hogy a napjukból legalább öt percet szánjanak a békéért való imádságra vagy a békét elősegítő gondolatra, gesztusra.

A címlapképen (balról jobbra haldva): Szőke Péter, a Sant’Egidio közösség regionális felelőse; Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke; Szent-Iványi Ilona, a Magyar Unitárius Egyház Magyarországi Egyházkerületének jegyzője; Darvas István főrabbi (Mazsihisz); Székely János szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) társadalmi kérdésekkel foglalkozó Caritas in Veritate Bizottsága elnöke; Radnóti Zoltán főrabbi (Mazsihisz); Mészáros Kálmán egyháztörténész, a Baptista Teológiai Akadémia rektora; Karasszon István református lelkész, tanszékvezető egyetemi tanár (Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kara); Markovics Zsolt főrabbi (Mazsihisz); Khaled A. László szuperintendens (Magyarországi Metodista Egyház)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek