Magyar zsidók a nagyvilágban: karanténinterjúk

2020. Május 22. / 12:43


Magyar zsidók a nagyvilágban: karanténinterjúk

Lánchidi Péter művészettörténész Izraelben tanul, a Ben Gurion Egyetem PhD-hallgatója, egy kollégiumban éli át a járvány napjait. Ő is küldött nekünk egy rövid beszámolót napjairól, vele zárul a sorozatunk. 

Ez az írás két héttel ezelőtti, azóta Izraelt is kinyitották és az ország viszonylag szerencsésen vészelte át, jól kezelte a válságot. Ez a szép beszámoló erre emlékeztet, reméljük, hosszú távon is sikerül elkerülni a még nagyobb bajokat.

„Vallási-közösségi eseményeken ritkán veszek részt mostanában, új szokásokat sem igazán vettem fel, de eddigi vonzalmaim egy része intenzívebbé vált, főleg az online koncertközvetítések hallgatása. Szilasi László könyvét olvasom, Luther kutyái – nem épp a legüdítőbb olvasmány karantén idejére, de igazán nagy könyvélmény. Naturalisztikus pontossággal mutatja be, hogy az, amit a legintellektuálisabb és egyedibb részünknek gondolunk: az „énünk”, a személyiségünk valójában mennyire hétköznapian materiális tényezők függvénye.

Ami az itteni hétköznapok ritmusát illeti: kollégiumban lakom, itt viszonylag lazán kezelik a korlátozásokat: az emberek összejárnak, főznek stb. Az utcán többé-kevésbé fegyelmezettek, például viselnek maszkot, ha van a közelükben valaki, de alapvetően kevés embert látni. Hasonló a helyzet a kampuszon is, ahová kutatni be lehet menni.

Az első utam, ha véget ér majd a járvány, feloldják a korlátozásokat, a könyvtárba vezet majd, az első dolgom, ha mehetek, a családom meglátogatása lesz.”

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Ma van Ullmann Sándor halálozási évfordulója
Kultúra
„Szembe akartam menni a halállal”
2020. Július 29. / 16:36

„Szembe akartam menni a halállal”

Kommentek