Jon Stewart: „Kiforgatták a szavaimat, a Harry Potter filmek nem antiszemiták"

2022. Január 06. / 13:22


Jon Stewart: „Kiforgatták a szavaimat, a Harry Potter filmek nem antiszemiták"

Jon Stewart keresetlen szavakkal fakadt ki a Newsweek magazin ellen, amelynek írása nyomán szerte a világon sokan leközölték azt a hírt, hogy az amerikai médiaszemélyiség szerint J. K. Rowling írónő antiszemita volna, mivel a filmbeli Gringotts Bankban dolgozó koboldok kinézetéről az antiszemita zsidóábrázolásokra lehet asszociálni. Stewart közölte: nem tartja antiszemitának sem Rowlingot, sem a Harry Potter-filmeket, a szavait csak kiforgatta a Newsweek. 


Tegnap a honlapunkon mi is beszámoltunk róla, hogy a Harry Potter-sorozat szerzőjét, J. K. Rowlingot antiszemitizmussal vádolta meg Jon Stewart amerikai médiaszemélyiség, mert szerinte a történet egyik helyszínén, a Gringotts Bankban dolgozó koboldokról a zsidókat kifigurázó antiszemita ábrázolásokra lehet asszociálni. 

A Harry Potter-univerzum hatalmas népszerűségét jellemzi, hogy a hír gyorsan végigsöpört az egész világon, úgyhogy Jon Stewart később a Twitter közösségi médiában tette helyre a dolgot, s kiderült, hogy teljesen mást gondol az írónőről és a sorozatról, mint amit neki tulajdonítottak. Twitter-üzenetében Jon Stewart azt mondta, hogy a YouTube-on megjelent videó egy humoros beszélgetés volt, amelyben azt akarta különböző példákkal érzékeltetni, hogy egyes sztereotípiák és képi metaforák milyen mélyen beágyazódtak a közgondolkodásba. 

Stewart leszögezte, hogy nem tartja antiszemitának  J. K. Rowlingot, nem is vádolta meg őt ezzel, s szerinte a Harry Potter-filmek – amelyeket kora ellenére ő maga nagyon szeret – sem antiszemiták. 

Jon Stewart a hírt felröppentő Newsweek ellen olyan durva szavakkal fakadt ki, hogy honlapunkon ezeket inkább nem idéznénk. 

(Címlapkép: Eric Thayer/Reuters)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek