Izrael nagykövete a Duna partján: „Soha nem felejtünk!"

2020. Január 06. / 16:26


Izrael nagykövete a Duna partján: „Soha nem felejtünk!"

Szerző: Kácsor Zsolt

Első nyilvános és hivatalos magyarországi szereplése gyanánt  a Cipők a Duna-parton című holokauszt emlékműnél tette ma tiszteletét Izrael állam új, Budapeste akkreditált nagykövete, Jákov Hadas-Handelsman. A rendezvényen részt vett több diplomáciai testület vezetője, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) képviseletében Heisler András elnök, imát mondott Radnóti Zoltán főrabbi és Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija.


A magyarországi zsidó felekezetek vezetőinek és a diplomáciai testületek képviselőinek körében fejezte ki tiszteletét Jákov Hadas-Handelsman nagykövet ma Budapesten a holokauszt magyarországi áldozatai előtt: a rövid megemlékezés keretében a diplomata gyertyát helyezett el a Cipők a Duna-parton című holokauszt emlékműnél.

Ez volt Jákov Hadas-Handelsman nagykövet első nyilvános és hivatalos szereplése azután, hogy január 3-án átadta megbízólevelét Áder János köztársasági elnöknek. A diplomata pár nappal korábban nem hivatalos minőségben részt vett a Mazsihisz által a budai várban rendezett hanukai gyertyagyújtáson is.  

Yacov Hadas-Handelsman at the Shoes-Photo-Mayer Andras.jpg(Fotók: Mayer András)

A mai rendezvény kapcsán a nagykövet azt a nyilatkozatot tette, hogy „a világszerte növekvő antiszemitizmus és antiszemita támadások miatt semmi sem fontosabb annál, minthogy megemlékezzünk ezekről az eseményekről”. Hozzátette: „ezzel a látogatással is szeretném tiszteletemet kifejezni az áldozatoknak és a túlélőknek, valamint bizonyítani, hogy soha nem felejtünk!”.  

nagyk.jpgBalról jobbra: Heisler András elnök, Radnóti Zoltán főrabbi, Jákov Hadas-Handelsman nagykövet, Deutsch László főrabbi, Radvánszky Péter rabbi

Az emlékgyertyák meggyújtása után a zsidó közösségek rabbijai mondtak gyászimát: Radnóti Zoltán főrabbi, a Mazsihisz szervezetébe tartozó Bét Sálom zsinagóga vallási vezetője és Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija mondott imát és kaddist. 

A rendezvényen megjelent Dag Filip Hartelius svéd nagykövet, René Enrico van Hell holland nagykövet, Iain Lindsay brit nagykövet és Volkmar Wenzel német nagykövet. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek