A spanyol diplomata

2021. Június 16. / 11:48


A spanyol diplomata

A Spanyol Nagykövetség mutatta be Dr. Dobos Erzsébet: “A spanyol diplomata” című könyvét, mely Ángel Sanz Briz embermentő munkáját meséli el, aki 1944-ben Budapesten több mint 5200 magyar zsidó életét mentette meg.

A Spanyol Nagykövetség június 14-én hétfőn a nagyköveti Rezidencián mutatta be hivatalosan a kötetet. Az eseményen beszédet mondtak: Anunciada Fernández de Córdova spanyol nagykövet, Dr. Sebes József, a Wallenberg Egyesület elnöke és Dr. Dobos Erzsébet, a könyv szerzője. A könyvbemutatón jelen volt Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke is.

Ángel Sanz Briz nagykövet 1944-ben a budapesti Spanyol Követség ügyvivőjeként tanúja volt a deportálások megkezdődésének. A fiatal diplomata, mint Wallenberg és mások is, annak szentelte erőfeszítéseit, hogy a lehető legtöbb ember életét mentse meg.

Dr. Dobos Erzsébet tanárnő sokéve kutatja már ezt az időszakot, különös tekintettel az Ángel Sanz Briz vezette Spanyol Követség által végzett embermentésre. “A spanyol diplomata” című könyve ennek a kutatómunkának a gyümölcse, melyet most a Wallenberg Egyesület által szerkesztett Wallenberg-füzetek sorozatban adtak ki.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek