Rendkívüli figyelmeztetés a politikai uszítás ellen Izraelben

2021. Június 06. / 20:02


Rendkívüli figyelmeztetés a politikai uszítás ellen Izraelben

„Az uszító közbeszéd kárt tehet emberéletben is, vérontáshoz vezethet, és nem szabad folytatni"– írta éles hangú, szokatlan, s ráadásul a szombati ünnepnapon kiadott figyelmeztetésében Nadav Argaman, az izraeli Sin Bet belbiztonsági szolgálat főnöke. Az izraeli közhangulatot egyre többen hasonlítják – elsősorban a jobboldali fiatalok körében –  az 1995-ös Rabin-gyilkosságot megelőző időszakéhoz.


A Sin Bet vezetője, Nadav Argaman az utóbbi időben az izraeli közösségi médiában elterjedt szélsőséges bejegyzésekre utalt, amelyeket sokan úgy értelmezhetnek, hogy testi sértésre és erőszakra szólítanak fel az ellentétes politikai oldal képviselőivel szemben.

1123292122.jpgNedev Argaman, a belbiztonsági szolgálat főnöke

„Ezekben a napokban súlyos felelősség hárul ránk, a Sin Betre és a többi bűnüldöző szervre, a választott tisztviselőkre a politikai spektrum minden szegletében, a véleményvezérekre, a vallási vezetőkre, a tanárokra, és Izrael összes állampolgára" – hangsúlyozta a Benjamin Netanjahu miniszterelnök tudta nélkül kiadott felhívás.

„Egyértelmű kötelességünk, hogy határozottan felszólítsunk a felbujtó és erőszakos beszédmód azonnali leállítására, a közhangulat csillapítására" – tette hozzá Nadav Argaman. 

„Felszólítok mindenkit, hogy tartózkodjon minden erőszaktól. Itt az ideje, hogy valamennyi állami vezető nyilvánosan, határozottan és aktívan fellépjen az erőszakkal általában és különösen annak politikai válfajával szemben" – közölte Argamannal összhangban Beni Ganz védelmi miniszter. „Úgy tűnik, nem vontuk le a tanulságokat a múltbeli eseményekből. Az is felelősséget visel, aki megpróbálja tagadni az alapvető demokratikus lépések jogszerűségét és felgyújtja az uszítás tüzét"– tette hozzá Ganz a Jichak Rabin miniszterelnök 1995-ben történt meggyilkolása előtti közbeszédre és politikai uszításra utalva.

Lapid-Bennett-2-Courtesy-Yesh-Atid-e1622733136938.jpegNaftali Bennett (balra) és Jaír Lapid

Ron Ben Jisáj, a Jediót Ahronót című újság honlapján, a yneten arra emlékeztet, hogy 1994 novemberében,a Rabin-gyilkosság előtt a Sin Bet akkori vezetője, Karmi Gilon is figyelmeztette Benjamin Netanjahu akkori ellenzéki vezért, hogy a jobboldaliak és a telepesek korabeli tüntetései, a jobboldali rabbik Rabint elítélő döntése, a Rabint palesztin kendőben vagy náci egyenruhában ábrázoló plakátok, és a harcos Rabin-ellenes beszédek erőszakhoz, sőt, akár gyilkossággal is végződhetnek. 

A közösségi médiában megjelent fenyegetések nyomán az utóbbi hónapokban, illetve hetekben az ellenzéki pártok vezetői, Jaír Lapid és Naftali Bennett, valamint a Jobbra és az Új Remény párt több politikusa, sőt, az átmeneti kormány miniszterelnökét korábban bíráló újságírók mellé is állandó testőrséget rendelt a Sin Bet. Egyre többen hasonlítják a közhangulatot – elsősorban a jobboldali fiatalok körében – a Rabin-gyilkosság előttihez.

Az elmúlt napokban számos rabbi aláírásával felhívás jelent meg, miszerint kövessenek el „mindent", hogy ne alakuljon meg a Lapid-Bennett vezette nemzeti egységkormány. 

Argaman és Ganz megpróbálják megakadályozni a szélsőségesen jobboldali telepesek csütörtökre ígért izraeli zászlós felvonulását, amelyet Jeruzsálem óvárosában a Damaszkuszi kaputól az arabok lakta lakónegyedeken át rendeznek, miután május 10-én, a Jeruzsálem napon csak megváltoztatott útvonalon engedélyeztek hosszas késlekedés után egy hasonló menetet. Ez a tervezett zászlós szélsőjobboldali tüntetés nagyban hozzájárult a 11 napig tartó, a Gázai övezet iszlamista szervezeteivel vívott Falak őrzője hadjárat kitöréséhez. 

A közösségi médiában főként a Likud párthoz köthető jobboldali véleményvezérek Naftali Bennett kefiás, palesztin kendős képét tették közzé – akárcsak a kilencvenes években Rabinét –, és az új kormány felállítása elleni tüntetésen elégették a Jobbra párt vezetőjének arcképét, mert vállalta a belépést a Netanjahu uralmát megszüntető nemzeti egységkormányba. 

1303.jpgBenjamin Netanjahu a fiával

A Facebook rövid időre beszüntette Jaír Netanjahunak, a miniszterelnök fiának fiókját, miután abban közzétette a Jobbra több politikusának címét és személyes adatait, s felszólította az őt követő jobboldali szavazókat, hogy próbáljanak nyomást gyakorolni annak érdekében, hogy ne iktassák be a Benjamin Netanjahu és a jobboldali Likud párt nélkül létrejött kormányt. „Nadav Argaman megpróbálja elhallgattatni a jobboldalt és az alakuló tiltakozást. Elképzelhetetlen, hogy ilyesmi történjen egy demokratikus államban"– írta Jaír Netanjahu legutóbbi Twitter üzenetében, amelyben a Jobbra párt egyik képviselőjére, Nir Orbachra nyomást gyakorló tüntetésre mozgósított abból a célból, hogy Orbach ne szavazzon pártjával az új kormány mellett.

(MTI)

(Címlapkép: Gerd Altmann/Pixabay)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
A Mazsihisz ostromlott várként élte végig a pandémiát
Megemlékezések
Több százan kísérték utolsó útjára Zoltai Gusztávot

Kommentek