Netanjahu kormányfő Szulejmáni megöléséről: Izrael az USA mellett áll

2020. Január 04. / 18:53


Netanjahu kormányfő Szulejmáni megöléséről: Izrael az USA mellett áll

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök támogatásáról biztosította az Egyesült Államokat és Donald Trump amerikai elnököt Kászim Szulejmáni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egysége parancsnokának megölése nyomán – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet pénteken.


Netanjahu miniszterelnök egy nappal lerövidítette görögországi tartózkodását, és már péntek délután visszautazott Izraelbe az iráni tábornok megölése miatt kialakult feszült közel-keleti helyzetben. A Kászim Szulejmánit szállító gépkocsit egy amerikai harci drónról kilőtt rakéta találta el Bagdadban.

„Izraelnek és az Egyesült Államoknak egyformán joga van az önvédelemhez. Kászim Szulejmáni sok amerikai állampolgár és ártatlan ember haláláért felelős, további támadó akciókat tervezett, és Trump elnök mindent elismerést megérdemel, mert határozottan, erővel és gyorsan dolgozott" – mondta az izraeli kormányfő, aki hozzátette: „teljesen az Egyesült Államok oldalán állunk a biztonságért, a békéért és önvédelméért folytatott harcában".

MQ-9_Reaper_in_flight_2007.jpgAz MQ-9 Reaper harci drón, amelyet az amerikai hadsereg Afganisztánban vetett be (Fotó: U.S. Air Force / Brian Ferguson)

Naftali Bennett védelmi miniszter helyzetértékelő értekezletet hívott össze a hadsereg tel-avivi főhadiszállásán, amelynek eredményeiről nem hoztak nyilvánosságra részleteket. A katonai rádió értesülései szerint előzőleg a kormányfő arra kérte minisztereit, hogy ne nyilatkozzanak Szulejmánival kapcsolatban. Az izraeli hadsereg magasabb készültséget, és a ynet-ben nem részletezett további lépéseket rendelt el. Az irániak bosszújától tartva a külügyminisztérium megerősítette Izrael külképviseleteinek biztonsági őrizetét. 

A múltban Izraelen kívül is értek iráni támadások zsidó és izraeli létesítményeket. 1994-ben sok halálos áldozattal járó pokolgépes merényletet követtek el az argentínai zsidó közösség segélyegyletének (AMIA) székháza ellen, amelyért széles körben Iránt teszik felelőssé. 

Az izraeli átlagembert is érintheti, hogy a katonai készültség miatt nem nyitották meg a hétvégére a Hermon-hegyi sípályát, noha az utóbbi napokban jelentős mennyiségű hó esett a Szíriával és Libanonnal szomszédos hegyen, Izrael egyetlen síközpontjában.

(Címlapképünk illusztráció. Forrás: Jeshoots.com.)

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek