Netanjahu – Ganz: A kézfogás megvolt, az egyezség nem

2019. Szeptember 20. / 12:03


Netanjahu – Ganz: A kézfogás megvolt, az egyezség nem

Koalíciót még nem kötöttek, de már kezet fogott Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és legfőbb politikai riválisa, Benjamin Ganz. Netanjahu jobboldali pártja harmincegy, míg Ganz harminchárom mandátumot szerzett a százhúsz fős izraeli parlamentben.


A két politikus az elhunyt baloldali elnök, Simon Peresz emlékére tartott megemlékezésen találkozott. A választásokon meggyengült legitimitású Netanjahu nemzeti egységkormány felállítását javasolta:

.„Amikor nem volt egyértelmű győztese a parlamenti választásoknak, Simon nemzeti egységet javasolt. Jichák Samírral megállapodtak, hogy együtt fogják Izrael hajóját biztonságos kikötőbe navigálni. A mostani választásnak sincs győztese. Az elnök utasítására azt kérem tőled, Beni, hogy dolgozzunk együtt, és navigáljuk az országot biztonságba.”

Az egykori vezérkari főnökből ellenzéki vezérré vált Benjamin Ganz azonban néhány órával később elutasította az ajánlatot. Széles és liberális egységkormányt szeretnék vezetni, egy olyan kormányt, ami kifejezi a nép akaratát, és választási programunk lényegét” – mondta Benjamin Ganz.

Netanjahut három ügyben bűncselekménnyel vádolja az ügyészség, Ganz viszont politikai újoncként tiszta kezűnek számít. Válaszában úgy utasította el a koalíciós ajánlatot, hogy ki sem ejtette a miniszterelnök nevét. Netanjahu jobboldali pártja harmincegy, míg Ganz harminchárom mandátumot szerzett a százhúsz fős izraeli parlamentben.

Az összes szavazat 99,8 százalékának összeszámlálása után a centrista Kék-fehér a legnagyobb párt 33 parlamenti képviselővel a 120 tagú kneszetben. Őket követi a jobboldali Likud 31 mandátummal, majd a harmadik legnagyobb parlamenti erő az Egyesült Arab Lista 13 képviselővel.

A keleti (szefárd) ultraortodox vallásos Sasz párt 9 mandátumot szerzett, Avigdor Liberman jobboldali nacionalista Izrael a Hazánk (Jiszrael Béténu) pártja és az askenázi ultraortodoxok Tóra Judaizmusa pártja 8-8 mandátumot kapott. A telepeseket támogató jobboldali Jobbra (Jamina) párt 7 helyet tud elfoglalni, a szociáldemokrata Munkapárt-Híd pártszövetség 6-ot, és a baloldali liberális Demokrata Tábor 5 parlamenti hellyel zárja az új parlament frakcióinak sorát.

 Ezek az eredmények még nem tartalmazzák tizenöt választási urna tartalmát, amelyeket a választási bizottság tovább vizsgál, mert onnan a választások napján szabálytalanságokat jelentettek. A katonai rádió híradása szerint a szóban forgó urnákban lévő szavazatok megszámlálása várhatóan nem befolyásolja az ismertetett eredményeket. 

A bizottság bejelentette, hogy az erre jogosult 6 394 030 választópolgárból 4 458 167 izraeli élt választójogával, ami 69,72 százalékos választási részvételt jelent. Különböző szabálytalanságok miatt kizártak 27 601 szavazatot a számlálásból, és végül összesen 4 430 566 pártokra leadott voks határozta meg a választások kimenetelét. A 3,25 százalékos bejutási küszöb átlépéséhez ezen a választáson 143 993 érvényes szavazatra volt szükségük a pártoknak.

A hivatalos és végleges eredményeket csak a jövő hét közepén hozzák nyilvánosságra, miután megvizsgáltak minden egyes esetet, ahol megkérdőjeleződött a szavazás tisztasága és a választási törvények betartása.

Reuven Rivlin izraeli államelnök vasárnap kezdi meg tanácskozását a pártok képviselőivel annak eldöntésére, hogy kit bízzon meg az új kormány megalakításával. Az izraeli törvények szerint az elnök ezen megbeszélések alapján annak a pártnak adja az új kormány megalakításának feladatát, amelynek szerinte a legnagyobb esélye van a stabil kormány megalakítására.

(Euronews, MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek