Kibertámadás ért több ezer izraeli honlapot

2020. Május 21. / 17:12


Kibertámadás ért több ezer izraeli honlapot

Ismeretlen hackerek megtámadtak több ezer  izraeli honlapot, amelyeken az eredeti tartalmat  Izraelt fenyegető üzenetre cserélték – jelentette a helyi média csütörtökön. Szakértők szerint a támadást az arab világ hackereinek egy csoportja követte el, voltak köztük török és észak-afrikai támadók, néhányan a Gázai övezetből dolgoztak.


„Állj készen a meglepetésre" – üzenték a megtámadott honlapokon angol és héber nyelven. A szöveget egy lángoló tel-avivi házakat ábrázoló képen helyeztek el, a montázson a tengerben a súlyosan megsebesült Benjámin Netanjahu miniszterelnök megpróbál elérni egy mentőövet. Videoüzenetet is elhelyeztek: több izraeli város bombázását is szimulálják, Jeruzsálemben az Al-Aksza mecsetnél arab imádkozókat, és a zsidó állam megsemmisítésével fenyegetnek, miszerint „Izrael nem fogja megérni a következő 25 évet". 

Kisvállalkozások, vendéglők, városi önkormányzatok, jobboldali politikai csoportosulások, továbbá a baloldali liberális Merec pártot vezető Nicán Horovic  honlapja is a kibertámadás áldozata lett. Minden érintett honlapot a UPress nevű internetes cég szerverein tárolták a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet tudósítása szerint. A vállalkozás megígérte ügyfeleinek, hogy az esti órákig helyreállítja az eredeti állapotot. 

A támadást a szakértők szerint az arab világ hackereinek egy csoportja követte el, voltak köztük török és észak-afrikai támadók, néhányan a Gázai övezetből dolgoztak.

Iránban pénteken tartják az 1979-es iszlám forradalom után bevezetett Kudsz, vagyis Jeruzsálem-napot, amellyel a ramadán utolsó napján a palesztinok ügyét hangsúlyozzák.

Május elején egy Izrael nek tulajdonított kibertámadás béníthatta le a Hormuzi-szorosban az iráni Sahíd Radzsí kikötőt, amit április végén Teherán sikertelen számítógépes hadművelete előzött meg az izrael i ivóvízellátás megzavarására.

(Címlapkép: Gerd Altmann/Pixabay)

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek