Elhalasztják a túszok kiengedését, Izraelt vádolják a
palesztin terroristák

2023. November 25. / 18:33


Elhalasztják a túszok kiengedését, Izraelt vádolják a palesztin terroristák

Rendkívüli hír. Elhalasztják a túszok kiengedését, Izraelt vádolják a palesztin terroristák

Szombaton 14 izraeli túszt engedtek volna szabadon 42 palesztin fogolyért cserébe. A Hamász azonban azt állítja, hogy Izrael nem teljesíti a megállapodás rá vonatkozó részét.

Jó másfél órával a helyi idő szerinti délután 4 órás határidő lejárta után ellentmondásos hírek érkeztek a Hamász által fogva tartott túszokról. Míg palesztin lapok, valamint a Hamászhoz közel álló al-Dzsazíra azt írták, hogy a 14 izraeli civilt átadták a Vöröskeresztnek, a terrorszervezet "katonai szárnya" bejelentette, hogy Izrael magatartása matt elhalasztja a lépést. (Az euronews beszámolója alapján)

Pénteken átadta a Hamász az első izraeli túszokat

A Gázai övezetet uraló, palesztin iszlamista Hamász szervezet pénteken átadta a Nemzetközi Vöröskereszt képviselőinek az október 7-i terrortámadásban elhurcolt izraeli túszok első csoportját, 13 gyereket, illetve nőt, a Vöröskereszt átadta őket az izraeli hadseregnek, amely pedig egy izraeli légitámaszpontra szállította őket. Erről a hadsereg számolt be pénteken este.

Nem sokkal korábban 11 thaiföldi vendégmunkást is elengedett fogságából a Hamász, ezt időközben megerősítette a thaiföldi miniszterelnök.

A Vöröskereszt a túszokat Hán-Júniszban, a Gázai övezet déli részén vette át, és onnan az Egyiptomba vezető rafahi határátkelőhöz vitte, ahol az izraeli hadsereg egyik egysége már várta őket, és a dél-izraeli Hacerim légitámaszpontjára repült velük. Ott már átestek egy első egészségügyi vizsgálaton, de legalább két napra kórházba viszik őket megfigyelésre. Ott találkozhatnak családtagjaikkal is.

kislány-túsz-átadás.jpeg

A Vöröskereszt szerint a szabadon engedett túszok azonosak a csütörtökön átadott névsorban szereplőkkel, és senkinek az egészségi állapota nem súlyos. Személyazonosságukat már az egyiptomi hatóságok ellenőrizték Rafahban.

Elsőként a thaiföldi túszokat szállítják az ország központi részén található Aszaf Harofe kórházba. Az izraeli anyákat gyermekeikkel a Schneider Gyerekkórházba viszik Petah Tikvára, a szintén kiszabadult idős nőket pedig a Wolfson Kórházba.

A Hamász helyi idő szerint este hat óráig nem adta át a következő napon szabadon engedni tervezett túszainak névsorát, noha a katari és amerikai közvetítéssel megkötött megállapodás szerint ezt délután négyig meg kellett volna tennie.

A 13-as izraeli tévécsatorna jelentése szerint a gázai szabadulással egy időben megkezdődött az izraeli börtönökből elengedett 39, biztonsági okból bebörtönzött palesztin szabadon engedése is, kilencen közülük Kelet-Jeruzsálembe, a többiek Ciszjordániába térnek haza. (MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek