Észak-Izrael jelentős Hezbollah-támadások alatt

2024. Július 09. / 12:30


Észak-Izrael jelentős Hezbollah-támadások alatt

A Hezbollah a múlt hét második felében is súlyos támadást intézett Izrael északi része ellen. Meg nem erősített jelentések szerint több mint 200 rakétát és drónt lőttek ki.

Az eszkaláció azt követően következett be, hogy az izraeli hadsereg megölte Muhammad Neamah Nassert, a Hezbollah Aziz egységének parancsnokát, aki felelős az izraeli területek Libanon délnyugati területei felől érkező légitámatásokért. 

Libanoni források szerint Naszer 1986-ban csatlakozott a Hezbollahhoz, és az IDF szerint 2016-ban lett parancsnok,  ő vezette a rakéták és páncéltörő rakéták kilövését Délnyugat-Libanonból izraeli civilek, közösségek és biztonsági erők felé. Emellett Naszer számos terrortámadást irányított Izrael ellen a háború alatt és előtt, és korábban több központi szerepet is betöltött a Hezbollah terrorszervezeten belül. A Hezbollah a halála bejelentésében „sahid parancsnokként" emlegette, ami a magas rangúaknak fenntartott cím.

A Hezbollah szerint mostanra 362 embert vesztettek azóta, hogy a szervezet október 8-án csatlakozott a Hamászhoz Izrael megtámadásában. A szervezetet egyre több belföldi bírálat éri Libanonban is, mert szítja a feszültséget Izraellel, feláldozza az ország saját igényeit Iránéval szemben, és kockáztatja az ország biztonságát.

Naszer megölésére válaszul a Hezbollah több mint 100 rakétát lőtt ki a Golán-hadosztály Nefah bázisának főhadiszállása felé. További rakétákat lőttek ki a 769. dandár Kiryat Shmona-i főhadiszállására, a Kela bázisra és a Zerait előőrsre.

Észak-Izraelben szirénák szólaltak meg, mivel a rakéták egy részét elfogták, néhány Kiryat Shmona térségében zuhant le, a többség pedig nyílt területekre esett. Sérültekről nem érkezett jelentés, bár a tűzoltóknak több, a lehulló rakéták által okozott tüzet el kellett oltaniuk.

Az izraeli légierő vadászgépei csapást mértek a Hezbollah terrorista célpontjaira Dél-Libanonban, köztük egy katonai építményre Chihine térségében és három terrorista infrastrukturális létesítményre Blat térségében. Ezen kívül az izraeli katonák tüzet nyitottak egy fenyegetés elhárítása érdekében a dél-libanoni Chebaa térségében.

442498073_862998279195522_2797617223190815110_n.jpg

Egy szolgálaton kívüli izraeli katona is meghalt egy késeléses támadásban egy bevásárlóközpontban az észak izraeli Karmiel városában. Alekszandr Jakiminsky őrmesternek sikerült megölnie a támadót, akit később Jawwad Omar Rubia néven, a közeli arab Nahf városból származó izraeli állampolgárként azonosítottak. A támadó összeesett, és később belehalt sérüléseibe. A támadásban egy másik katona is megsérült.

Ai izraeli kormányra egyre nagyobb nyomás nehezedik az északi családok részéről, hogy a helyzetet a szeptember 1-jei tanévkezdésig rendezni kell. Katonai tisztviselők azonban aggodalmukat fejezték ki az ilyen polgári határidők kitűzése miatt, amelyek befolyásolják a katonai megfontolásokat.

Forrás: BICOM-hírlevél

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Miskolci Zsidó Közösség: Munka és megújulás
Mazsihisz hírek
Tanácskozott a rabbikar és a Mazsihisz vezetése