A csellista, akinek a hangszer mentette meg az életét a haláltáborban

2019. December 17. / 14:51


A csellista, akinek a hangszer mentette meg az életét a haláltáborban

„Megérkezel Auschwitzba, hogy gázkamrába kerülj, de valaki egy csellót nyom a kezedbe, és ezzel esélyt kapsz a túlélésre” – ezek a holokauszttúlélő Anita Lasker-Wallfisch csellóművésznő szavai, aki a 60 Minutes című műsornak nyilatkozott rettenetes élményeiről. Az asszony a háború után Londonba költözött, és az Angol Kamarazenekar (English Chamber Orchestra) egyik alapítója lett. Címlapképünkön II. Erzsébet angol királynővel látható.


Anita Lasker-Wallfisch tisztában van vele, hogy egyetlen ténynek köszönheti az életét: hogy gyermekkorában megtanult csellózni. A 60 Minutes című sorozat Az elveszett zene című adása dolgozta fel az asszony történetét, aki 1943-ban, 18 évesen került Auschwitzba. Habár addigra elveszítette a szüleit, nem hitte el, hogy a haláltáborok borzalma valóság lehet. S azt sem gondolta, hogy egyszer az auschwitzi női zenekar csellósa lesz.

 „Odavezettek egy nő elé, aki megkérdezte, hogy mit csináltam a háború előtt. Én meg, mint egy hülye, csak annyit mondtam: csellóztam. Erre a nő felkiáltott: hát ez fantasztikus, akkor megmenekültél!” – idézi fel a történteket az asszony. Anita Lasker-Wallfischt más zenészekkel együtt azokban a birkenaui barakkokban helyezték el, amiket röviden „Zenei Tömbnek” hívtak. Ott gyakoroltak és adtak elő zenedarabokat, miközben érezték a közeli krematóriumból áradó szagot. Különböző nemzetiségű nőket zártak össze, akik gyakran nem is értették egymást, s csak egyvalami fűzte össze őket: szórakoztatniuk kellett az SS-katonákat és indulókat kellett játszaniuk a menetelő foglyoknak.

Lasker-Wallfischt később Bergen-Belsenbe szállították, ott szabadult föl 1945-ben. Tanúként szerepelt a Luneberg-perben, amelynek végén 11 SS-katonát fölakasztottak. Később Londonba költözött, és az Angol Kamarazenekar (English Chamber Orchestra) egyik alapítója lett. Fellépésein gyakran beszél a közönségnek a vészkorszakban szerzett szörnyű élményeiről. 

(A Cbsnews.com cikke nyomán)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Közélet
Visszavonul Iain Lindsay brit nagykövet
2020. Február 13. / 14:45

Visszavonul Iain Lindsay brit nagykövet

Megemlékezések
Ma 25 éve halt meg a világhírű Wigner Jenő Nobel-díjas tudós

Kommentek